Teplice živě přinášejí kulturu do ulic každý den

  •  

Květen je v Teplicích ve znamení kvetoucích parků, probuzených fontán a slavnostního zahájení lázeňské sezóny. O víkendu se teplické centrum naplní desetitisíci návštěvníky, pro které město Teplice připravilo bohatý program. Nebudou chybět ani pouťové atrakce a desítky stánků s občerstvením. „Lázeňská“ současně zahájí unikátní cyklus TEPLICE ŽIVĚ, každodenní potkávání Tepličanů s kulturou v ulicích, na náměstích, na nádvoří zámku, zkrátka ve veřejném prostoru.

„V roce 2016 přišla tehdejší náměstkyně primátora a dnešní vedoucí odboru kultury teplického magistrátu Radka Růžičková s nápadem, jak koordinovat pořádání všech kulturních akcí ve městě tak, aby se nepřekrývaly,“ vzpomíná náměstek primátora Hynek Hanza. „Akcí už bylo tolik, že nastal čas zpřehlednit jejich kalendář a pokusit se o koordinaci,“ přidává se teplický primátor Jiří Štábl ve společném rozhovoru.

Teplice živě teď nabízejí kulturu a zábavu každý den. Proč město dává peníze a energii do takového projektu?

Hynek Hanza: Teplice jsou lázeňským městem s bohatou historií a krásnou architekturou. Už to je důvod k výrazné podpoře kultury. Ale hlavní je zapojení zkušených pořadatelů, nápaditých organizátorů. Chceme dávat prostor všem, kteří to umí stejně dobře nebo i lépe než my.

Jak se vlastně Teplice živě připravují?

Jiří Štábl: Vznikají postupně na společných schůzkách s pořadateli malých i velkých akcí, kde se koordinují termíny, žánry, vznikají nápady a uzavírají se dohody, které zamezí kolizím.

Hynek Hanza: Teplice živě vznikly i proto, abychom společně oživili venkovní prostory města v co nejbohatší programové škále, abychom zjistili, že nám v sezóně něco chybí. Například vloni, kdy byl na tvůrčí schůzce zařazen festival vína, který byl úspěšný, a tak letos bude zase. V Teplicích jsou hodně šikovní lidé a my před nikým nezavíráme dveře. Historicky jsme podpořili Anifest a pak Anifilm. Nebráníme se ničemu, máme štěstí na tvůrčí lidi. Podporujeme nově i alternativní TEP festival pro mladé. Jeho pořadatel obsadí svým programem celý Dům kultury.

A pak tedy mohou pořadatelé z kalendáře Teplice živě žádat o finance?

Jiří Štábl: Ne. O finanční podporu mohou žádat všichni pořadatelé, spolky, kluby, … V rozpočtu máme vyčleněny prostředky a žádat může každý pořadatel v našem dotačním programu. Podporujeme místní kluby a spolky, umírněně tomu, jaké vybírají vstupné. Pro žadatele o podporu máme v rozpočtu přes devět milionů korun. Spolu s financováním provozu a programu našich kulturních zařízení je to přes sto milionů korun.

Hynek Hanza: Teplice živě nekastují žadatele o podporu kulturních a společenských akcí. Největší přínosem projektu je jistota programového kalendáře a společná propagace. Sdělujeme tím, že od května do září mají Teplice pro lidi nějaký program a lidem ho dáváme uceleně, přehledně a s předstihem. Znakem akcí Teplice živě je, že většina je zdarma, nebo má výrazně snížené vstupné díky příspěvku města. To je důvod, proč na zahájení lázeňské sezóny nebudou nikdy vystupovat TOP kapely jako Kabát, protože ty za komerční vstupné vyprodají stadion, na „lázeňské“ by na ně zadarmo přišlo tolik lidí, že by po sobě šlapali, byla by spousta nespokojených a město by to stálo obrovské peníze z veřejných zdrojů. Počtem koncertů, představení, akcí pod širým nebem nebo festivalů jsou Teplice proslulé. V okolních městech na nic podobného nenarazíte.

Hynek Hanza: Myslím, že můžeme být pyšní, že jsme v Ústeckém kraji nejkulturnější město. A je to jeden z nástrojů podpory cestovního ruchu, jedna z charakteristik města a jeden z důvodů, proč Teplice navštívit.

O víkendu se centrum zaplní mnoha tisíci návštěvníků zahájení lázeňské sezóny. Jakou bude mít letos atmosféru?

Hynek Hanza: Lázeňská vyrostla z malého do velkého formátu, pak přišel covid a po něm jsme zvolili nouzovou variantu. K té jsme zase přidávali. To není jen o programu, ale i o typu stánků nebo umístění pouťových atrakcí. Snažili jsme se vyhovět, ale nedostat se na maximalistickou variantu ucpaného města. A především, jednu z hlavních rolí „lázeňské“ má počasí.

Jiří Štábl: Covidová doba přinesla i novum, jakým byly teplické terasy, kdy se lázeňská neodehrávala na jednom centrálním místě, ale roztáhla se po celém městě. Terasy proběhnou letos měsíc po zahájení lázeňské.

Co děláte pro propagaci „lázeňské“ směrem do republiky?

Hynek Hanza: Lázeňská je tak navštěvovaná, že není naším zájmem ji propagovat a zvát další tisíce lidí na jeden víkend do Teplic. Ona to vlastně byla i událost pro média, byly tu televizní živé vstupy s umělci i pořadateli a nám přišlo nesmyslné, když je vstup zdarma a město plné, platit další propagaci.

Co doporučíte Tepličanům z programů Teplice živě?

Hynek Hanza: Já návštěvu nádvoří zámku a projekt Divadlo na plátně. A začátkem července jednodenní festival pro lidi, co nejedou hned na dovolenou. Určitě slavnosti vína, pivní rynek, jarmark chutí, kolonádní koncerty, … Je toho plno. A zadarmo.

Jiří Štábl: Já doporučím Beethovenův festival, TEP festival a odhalení sochy Jana Hendrycha u Zahradního domu.

Proč Teplice živě končíte na podzim?

Hynek Hanza: Kvůli počasí. Ale možná, že by v programu neměly chybět letošní adventní trhy. Letos je chceme udělat hodně zajímavé, unikátní. A když se to povede, už se nebude na adventní trhy jezdit do Drážďan, ale do Teplic.

Zahradní dům prochází rekonstrukcí a rekonstrukce prý nemine ani Dům kultury…

Jiří Štábl: Zahradní dům je již po rekonstrukci. Nově má bezbariérový přístup, výtah a nové schodiště do galerie. Před několika dny jsem tam vítal nové Tepličany a bylo skvělé sledovat, že už se nevynášejí kočárky a maminky jsou z prostředí nadšené.

Hynek Hanza: Dům kultury rekonstrukce čeká a je složitější. Chceme udělat nový hlavní vchod do Domu kultury od fontánek a navazující foyer. Kvůli novým normám musíme současně předělat část budovy – nové venkovní schodiště, nové únikové schodiště, nové protipožární zóny, vzduchotechniku. Výsledek ale bude stát za to: moderní prostor a více pohodlí pro návštěvníky


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*