Do „nového“ aquacentra chodí dvakrát tolik lidí

  •  

Od kompletní rekonstrukce teplického aquacentra už uplynuly čtyři roky. Návštěvníci mohou využívat plavecký i rekreační bazén, atrakce nebo saunovou zónu. A to není vše. Podle ředitele aquacentra Michaela Parasky se v těchto dnech otevřelo zmodernizované venkovního slunění s rozšířeným brouzdalištěm a s herními prvky.

Letos to jsou čtyři roky od otevření po rozsáhlé rekonstrukci. Co návštěvníci, zvykli si na nové a lepší aquacentrum?

Ano, návštěvníci jsou spokojeni. Myslím si, že ocenili oddělení plaveckého bazénu od rekreačního. S tím, že plavci mají pro sebe plavecký bazén, kde je teplota 27 stupňů vyhovující právě pro plavání, a rekreační svět má teplotu 32 stupňů a zároveň je tam velká spousta atrakcí, které veřejnost vítá.

Energie se zdražují, provoz takového aquacentra určitě není levný. Jak se vám daří ekonomicky?

My jsme samozřejmě závislí na našem zřizovateli. A zřizovatel náš provoz dotuje, tak tomu bylo před i po rekonstrukci. Na loňský a letošní rok jsme měli zafixovanou cenu elektrické energie. Ale teď nás čeká příští rok, kdy ceny ještě nejsou jasné. Pokud ceny budou klesat, tak jsme připraveni zajímavou cenu zafixovat, aby náklady na energie byly co nejnižší. Snažíme se, aby dotace zřizovatele byly nižší, což představuje vyšší tržby a snížení provozních nákladů.

Vysoké ceny energií nutí zvyšovat ceny vstupného. Je to i váš případ?

My jsme pro rok 2023 ceny nezvyšovali, ceny zůstaly stejné. Nicméně samozřejmě nemůžu říct, že je to trvalý jev. Vzhledem k tomu, že nejde jen o ceny energií, ale i o vysokou míru inflace. Takže i nám zdražily všechny služby a je možné, že na řadu přijde i zdražení vstupného.

Některé plavecké areály také snižují teplotu vody v bazénech či investují do alternativních zdrojů vytápění. Jak to máte vy?

My díky tomu, že jsme měli zafixované ceny elektrické energie, pro ohřev bazénové vody využíváme tepelná čerpadla, nás zatím energetická krize nepostihla, tak není nutné snižovat teplotu vody. Důležitým faktorem pro nás je, že využíváme pro bazény termální vodu, která k nám dochází do aquacentra ve vysoké teplotě, a my již tu vodu jen upravujeme a udržujeme v potřebné teplotě, kterou potřebujeme mít v souladu s hygienickou vyhláškou. Kvůli dalším úsporám jsme si nechali zpracovat studii k posouzení a vyhodnocení stavby fotovoltaické elektrárny.

Takže vy vodu chladíte?

To nemusíme, protože voda rychle chladne sama. My udržujeme teplotu vody, kterou uvádíme a dodržujeme podle hygienické vyhlášky.

Jak to zatím vypadá s návštěvností v letošní sezoně?

My jsme od otevření po rekonstrukci neměli moc dlouhou dobu možnost nějakého porovnání kvůli covidu, nicméně teď už rok a půl po covidu fungujeme pravidelně. Takže už máme nějaké výsledky, které jsou srovnatelné. A můžeme konstatovat, že návštěvnost nám stoupá. Před rekonstrukcí byla průměrná návštěvnost 300 až 350 návštěvníků denně. Teď máme v průměru 700 až 750 návštěvníků denně. Samozřejmě je vše závislé i na počasí. Když je zima a není sníh, návštěvní- ci chodí k nám. To stejné, když je jaro, léto a prší, tak návštěvníci jdou k nám. Jsou i víkendy, kdy máme přes tisíc návštěvníků denně.

A máte informace, zda k vám jezdí návštěvníci i z jiných měst?

Ano, jezdí k nám lidé z celého regionu a moc si naše aquacentrum pochvalují. A i porovnávají s okolními bazény a chválí nás, že tu máme čistotu a pořádek a ceny držíme ve výši, která je pro veřejnost stále přijatelná.

Před námi je letní sezóna. Jak to vypadá s venkovním sluněním, které také mělo projít výraznější rekonstrukcí?

Zrekonstruované venkovní slunění se otevřelo 10. června. Během června je veřejnosti k dispozici o víkendech. Od 30. června po dobu letních prázdnin bude otevřeno každý den. Samozřejmě v závislosti na počasí.

Na co se návštěvníci nového venkovního slunění mohou těšit?

Venkovní slunění prošlo obrovskou proměnou. Tou největší je, že byl zrušen minigolf, který byl minimálně využíván a byl navíc ve stavu před totální rekonstrukcí, což by bylo vysoce nákladné. Takže jsme promysleli, jaké jsou jiné možnosti, a vybudovali jsme na venkovním slunění velkou dětskou zónu s 3D herními prvky, různými prolézačkami a dopadovými plochami pro nejmenší návštěvníky. Nepřehlédnutelná je atrakce pirátský koráb a nechybí výrazně větší dětské brouzdaliště. Takže návštěvníci se mají na co těšit.

Cena na venkovní slunění bude odlišná od ceny do aquacentra?

Návštěvník, který si koupí vstupenku do Dětského světa, tak může využít rekreační bazén a plavecký bazén. V rámci této jedné vstupenky má možnost využít i prostory venkovního slunění. V průběhu června a zejména letních prázdnin dojde k omezení provozu Sauny Dětský svět, v červnu bude otevřena pouze vždy v sobotu a neděli, o letních prázdninách bude mimo provoz.

O které služby nabízené aquacentrem mají návštěvníci největší zájem?

Největší zájem je o Dětský svět a během chladnějšího počasí je to pak saunování.

Jaké aktivity máte připravené pro dětské návštěvníky, případně i pro dospělé?

Stále se u nás něco děje. My děláme akce v průběhu celého roku. Spolupracujeme s uměleckou agenturou DanceMision.CZ a pořádáme s nimi konkrétní akce pro děti, jako byl Den dětí nebo bude Halloween. Zavedli jsme jako novinku výuku plavání pro děti od 4 do 7 let, ve dvou variantách, kurz pro začátečníky a pro pokročilé. Kurzy mají obrovský ohlas, v poslední etapě před prázdninami jsme museli pro velký zájem jeden kurz přidat. Další akcí je potápění, kdy k nám přijdou jednou za čtvrt roku profesionální potápěči z potápěčského centra Seamaster a návštěvníci si mohou v rámci vstupného vyzkoušet potápění s přístroji.

Setkáváte se s nějakými připomínkami od návštěvníků? Co jim nejčastěji vadí?

Jsou to většinou připomínky od jednotlivců, nevím o ničem, co by se třeba výrazněji opakovalo. Jsou to spíše jedinci. My samozřejmě veškeré náměty a připomínky vítáme, ale je na zvážení, zda je to pro náš provoz vhodné nebo to není příliš nákladné.

A pochvaly chodí?

Návštěvníci chválí čistotu areálu nebo přístup personálu, který jim vše ochotně vysvětlí. A areál se jim celkově líbí.

Na jaké další novinky a akce se mohou letos těšit návštěvníci aquacentra?

Ještě v červnu se koná zmiňované potápění s profesionály. Po letních prázdninách budeme znovu opakovat kurzy plavání pro děti a zároveň chceme zvážit, zda ještě nějaké další kurzy nepřidáme. A určitě nebude chybět kolo štěstí pro děti, které občas děláme v rámci běžného provozu.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*