Předpověď počasí donutila aktivisty ukončit protest

(c) Greenpeace
  •  

Aktivisté a aktivistky Greenpeace ukončili protest proti dolu Bílina a slezli z rypadla kvůli blížící se extrémní bouři. Sedm aktivistů a aktivistek Greenpeace z Česka, Německa a Polska, kteří dnes protestovali proti rozšíření, a prodloužení těžby na uhelném velkolomu Bílina slezlo po třetí hodině odpoledne dolů na zem. Důvodem je velmi nepříznivá předpověď počasí, kdy podle meteorologů hrozí silné bouřky, krupobití a tornáda.

“Opouštíme rypadlo, protože se blíží extrémní bouře. Český hydrometeorologický ústav říká, že by mohlo jít o největší bouřkovou událost roku, dokonce s možností výskytu tornád. Extrémní jevy počasí jsou stále častější a důvody jsou zřejmé. Spalování fosilních paliv pohání klimatickou krizi a vede k tomu, že extrémní počasí se objevuje častěji a s větší intenzitou. I proto jsme dnes pokojně protestovali proti nezodpovědnému chování firmy ČEZ a české vlády, které rozšiřují uhelný důl Bílina. Uhlí, ropa a plyn musí zůstat pod zemí. Musíme zabránit dalšímu prohlubování klimatické krize a páchání dalších fosilních zločinů,“ řekla Lisa Goeldner, jedna z aktivistek Greenpeace, která protestovala na rypadle.

Těžební firma Severočeské doly získala povolení k rozšíření dolu od Obvodního báňského úřadu v Mostě letos v březnu a česká kancelář Greenpeace se proti tomu odvolala. Organizace Greenpeace dlouhodobě kritizuje plány na těžbu až do roku 2035 a označuje je za klimatický zločin.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*