Do Teplic se sjeli šachisté ze 37 zemí

  •  

V Estrádním sále teplického Domu kultury probíhal ve dnech 10.-18. června 16. ročník mezinárodního šachového turnaje TEPLICE OPEN, jehož pořadatelem je Šachový klub Teplice. Na startovní listině byla jména 218 hráčů ze 37 zemí, což je zatím nejvyšší počet v historii turnaje.

Do lázeňského města přijelo měřit své síly 18 velmistrů a 29 mezinárodních mistrů. Turnaj se hrál v takzvaném  klasickém šachu na 9 kol, kdy každý odehraje denně jednu partii, která může trvat třeba šest hodin i více. První cenu 55 tisíc korun si odvezl mladý německý velmistr Frederik Svane, druhé místo obsadil arménský velmistr Shant Sargsyan a na třetím místě skončil velmistr Evgeny Romanov hrající pod vlajkou Norska. V kategorii žen zvítězila německá mezinárodní mistryně Fiona Sieber.  Sedmnáctiletý mezinárodní mistr Yahli Sokolovsky z Izraele byl nejlepší z juniorů do osmnácti let. V této kategorii bojovalo v Teplicích 68 hráčů, což je obzvláště potěšující číslo. Organizátoři turnaje Iveta Reitingerová, Milan Maščák a Pavel Kirs jsou rádi, že tolik mladých z celého světa teplický turnaj vyhledává. Ze zahraničních účastníků byla nejpočetnější skupina Němců, kterých do Teplic přijelo čtrnáct. Nejlepší český hráč byl velmistr Vlastimil Babula.

TEPLICE OPEN je bezpochyby jeden z největších a nejsilnějších českých otevřených turnajů, který si za dobu své existence vydobyl mezinárodní věhlas. Několik hráčů se již během turnaje ptalo na termín příštího ročníku. Před posledním kolem přivítali organizátoři primátora Statutárního města Teplice pana Jiřího Štábla. Ten v krátkém proslovu vyjádřil obdiv k šachistům i když sám tuto hru nehraje a řekl, že pro Teplice je čest, že se zde takový významný turnaj pořádá. Poté stravili organizátoři turnaje s panem primátorem chvíle v milém a přátelském rozhovoru. TEPLICE OPEN se konal za podpory Statutárního města Teplice, Ústeckého kraje, Mezinárodní šachové federace (FIDE) a pod záštitou primátora Statutárního města Teplice Jiřího Štábla a hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera. Poděkování patří samozřejmě také mnohým sponzorům, bez jejichž podpory by se turnaj nemohl konat.

Pavel Kirs. Šachový klub Teplice.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*