Teplické Café Nobel: Plasty kolem nás i v nás

Foto: Pixabay.com
  •  

Žijeme v době plastové. Životní prostředí jsme zamořili i mikroskopickými částicemi plastů, které pronikají do organismů rostlin, živočichů a lidí. Jíme je, pijeme je a vdechujeme. Ve čtvrtek 20. července o tom bude na hvězdárně v Teplicích povídat známý odborník na biotechnologie a popularizátor vědy profesor Jaroslav Petr z Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze-Uhříněvsi.

Ve formě takřka nebo zcela neviditelných mikro- a nanočástic spolyká jeden každý z nás týdně tolik plastů, že by to stačilo k výrobě platební karty. Nakolik nám poškozují zdraví?

Profesor Jaroslav Petrse ve Výzkumném ústavu živočišné výroby v Praze-Uhříněvsi zabývá biotechnologiemi a reprodukcí hospodářských zvířat. Biotechnologie přednáší na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a České zemědělské univerzitě v Praze, Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se i popularizaci vědy. Spolupracuje např. s Lidovými novinami, časopisem Vesmír nebo Českým rozhlasem. „Za svou knihu Desatero smyslů získal v roce 2021 ocenění Magnesia litera za naučnou literaturu. Patří mezi naše nejlepší popularizátory vědy,“ zve na přednášku koordinátor cyklu Café Nobel Frederik Velinský.

Přednáška se uskuteční v prostorách hvězdárny v Teplicích na Písečném vrchu od 18:00 hodin. Místo si můžete rezervovat na adrese: hap@hapteplice.cz. Další informace o Café Nobel naleznete na cafenobel.ujep.cz.

 

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*