Oprava muzea v Krupce se odkládá

  •  

Rekonstrukce muzea v Krupce, která po letech čekání odstartovala odbornými průzkumy v březnu letošního roku, byla pozastavena. Rozhodli o tom krajští radní. V projektu se totiž objevily skutečnosti, s kterými se původně nepočítalo. „Hlavním důvodem posunu rekonstrukce je, že nedošlo k dohodě mezi architektem a památkáři. Pan architekt nedokázal do projektu zapracovat jejich připomínky, kterých se bohužel objevilo více. V rámci programovacího období IROPu bychom proto nestihli proinvestovat významnou část dotace, což by byla škoda,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jiří Řehák.

Původní projekt na rekonstrukci budovy v centru památkové zóny je z roku 2016. Se stavebními pracemi se ale dosud nezačalo, objekt byl totiž dlouho zakonzervován, netopilo se v něm a začalo do něj zatékat, což je potřeba zohlednit v projektu. „Rekonstrukce se ale rozhodně nezříkáme. Dohodli jsme se, že o dotace požádáme v dalším programovacím období. Zároveň plánujeme přestavbu rozdělit na dva dotační tituly. Jinými slovy, chceme zachránit co nejvíce peněz, a proto jsme to posunuli,“ podotkl Řehák.

Budova muzea v Husitské ulici je podle krupské radnice uzavřená už od roku 2018. Rekonstrukce muzea začala letos v březnu a na konci října mělo být hotovo. Přestavba budovy a následně i expozic má stát dohromady asi 70 milionů korun. Ani jejím oddálením by se však částka neměla navýšit. „S částkou ve výši přibližně 70 milionů korun pořád počítáme. Z dotace bychom přitom mohli čerpat až 48 milionů korun,“ doplnil Řehák s tím, že časový posun odhaduje až na dva roky.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*