Na výstavu do Modrodomu

  •  

Přijďte na vernisáž výstavy designérky Moniky Martykánové #PORCELÁN, která se uskuteční ve středu 20. září v 17:00 hodin v Domě porcelánu s modrou krví v Tovární ulici v Dubí.

Autorka výstavy Monika Martykánová je absolventkou Ateliéru keramiky a porcelánu na pražské UMPRUM. Jejím oborem je porcelán, který ji oslovil, protože představuje spojení tradičního řemesla a umění, designu. Porcelánový materiál ji fascinuje také svou křehkostí, v níž tkví jeho hlavní podstata i úskalí. Monika Martykánová se ho ale nebojí, a jak zde ukazuje, její odvaha se odráží ve schopnosti vytvořit neotřelá a originální díla. Výstava představí jak její poslední díla, která byla věnována porcelánové plastice, tak i dřívější práce, které byly zaměřeny na experimenty s porcelánovým materiálem a prozkoumávání jeho limitů.

Mezi její nejprestižnější ocenění patří cena Czech Grand Design v kategorii Objev roku. Diváci její díla mohli zahlédnout několikrát na festivalu Designblok, v nedávné době byla představena také na výstavě Terra Alba v Moravské galerii a úspěchu se těší i v zahraniční, naposledy to byla exhibice Made by fire v Miláně konaná v rámci největšího světového festivalu designu. Její práce jsou součástí sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a Muzea města Prahy. Výstava v Dubí potrvá do 10. listopadu 2023.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*