Zavítejte do vesmíru v rámci festivalu Designblok

  •  

Nová generace zrcadel umocní zážitek v kosmické přehlídce českého designu. Na Pražském hradě zaparkuje vesmír českého designu. Designblok, nejvýznamnější festival designu ve střední a východní Evropě, odtajnil podobu očekávané hlavní výstavy 25. ročníku.

S podtitulem Intergalaktická krása českého designu se návštěvníkům v prostorách Královských zahrad hradu otevře mikrokosmos deseti špičkových českých designérů a jejich unikátních autorských děl. Mezinárodní přesah má také druhý projekt, který bude k vidění v Míčovně Pražského hradu. Poprvé se českým návštěvníkům představí úspěšný projekt Made by Fire, který na jaře debutoval na prestižním milánském design weeku. Nabídne téměř 100 exponátů od 40 českých tvůrců z oblasti skla, porcelánu a keramiky na pozadí aktuálních společenských otázek. Obě výstavy bude možné zhlédnout od 3. do 15. října.

Designblok se již pětadvacet let věnuje rozvoji české designové scény, spolupracuje s renomovanými designéry, podporuje mladé autory, propojuje tvůrce a průmysl, šíří osvětu mezi širokou veřejností a reprezentuje český design v zahraničí. To vše se promítlo do exteriérové výstavy, kosmické kapsle, která ve formě pojízdné galerie skrývá deset originálních skleněných děl od deseti špičkových českých designérů.

Pro výstavu byl na míru upraven návěs nákladního automobilu, který se po zaparkování na požadované lokaci rozloží na výstavní plochu. Exteriér je zahalen do stříbrného reflexního pláště, zatímco interiér pokrývají zrcadla.

Spojovacím článkem vystavených děl je použitý materiál, kterým je pro Česko tak tradiční sklo, a spektakulární instalace ve formě nekonečné kosmické pouti, pro kterou navržená díla vznikla. Designblok Cosmos si pohrává s odrazy i nekonečnem, které přivedlo autora návrhu Jana Plecháče k nápadu obložit interiér zrcadly.

„Produkčnímu týmu jsme nabídli novinku letošního roku, prémiová skla Mirox 4Green+, tedy ekologická bezolovnatá zrcadla s lakem na vodní bázi. Reprezentují mimo jiné naše snahy o udržitelnost výrobků, které minimálně zatíží životní pro- středí,“ říká Petra Takáčová, manažerka marketingové komunikace pro střední Evropu AGC Flat Glass Czech.

Nové zrcadlo v sobě symbolicky spojuje pojmy tradiční výrobek – nové technologie – funkce a design. Pro výstavu Cosmos bylo v kryrské sklárně vyrobeno více než 170 tabulí. „Těší nás, že magický zážitek zrcadlení uvnitř galerie umocní právě skla od AGC,“ dodala marketingová manažerka.

Mimořádná expozice Designblok Cosmos vznikla díky klíčové podpoře Nadace PPF, záštitu poskytl prezident Petr Pavel. Mezi partnery hrdě stanula i sklárna AGC.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*