Růžový říjen: V hlavní roli zdravá prsa

  •  

Samovyšetření, mamograf i pravidelné preventivní prohlídky. To je spolu s dodržováním zásad zdravého životního stylu základem prevence rakoviny prsu. Na toto onemocnění, kterému ročně jen v České republice podlehne více než 1 500 žen, opět upozorňuje kampaň Růžový říjen.

“Přestože není Růžový říjen žádnou novinkou, je nutné na důležitost prevence rakoviny prsu upozorňovat stále více. Po kožních nádorech se jedná o nejčastější rakovinu u žen v Česku. Ročně jí onemocní 7 000 z nich, nejčastěji po 40. roce věku. Na mamografické kontroly přitom chodí pouze 60 % těch, kterých se týkají,” vysvětluje Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono, která se na prevenci rakoviny prsu zaměřuje již desátým rokem v rámci kampaně #prsakoule. “Mamograf by měl probíhat 1x za 2 roky u žen po 45. roce věku. Mladším ženám doporučujeme zajít na ultrazvuk, a to 1x za 2-3 roky,” dodává.

V rámci prevence by měly ženy dbát na vyváženou stravu, pravidelný pohyb, udržování zdravé váhy a vyhýbání se kouření a alkoholu. Péči o prsa by pak mělo vedle preventivních kontrol a screeningových programů doplnit také pravidelné samovyšetření. Při něm by měly ženy sledovat možné projevy rakoviny, jako jsou bulky, pomerančová kůže, vyrážka nebo začervenání, změny bradavky nebo výtok z ní.

Mezi rizikové faktory patří také brzký začátek menstruace nebo pozdní menopauza a rakovina prsu v rodině, případně mutace BRCA genů, které výrazně zvyšují riziko vzniku rakoviny prsu a vaječníků. Toto riziko je celoživotní, nejvyšší mezi 30 a 50 lety. Přítomnost mutace BRCA genů zjišťuje genetické vyšetření, na které vystaví žádanku praktický lékař nebo gynekolog v případě, že tomu bude odpovídat rodinná anamnéza pacienta. Vzniku rakoviny prsu nelze zcela zabránit, nicméně včasnou diagnostikou je možné nádor odhalit v brzkém stádiu a zajistit tak vysokou šanci na úplné uzdravení.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*