Nechte si zdarma poradit se svými dluhy

  •  

Potýkáte se splácením dluhů a potřebujete poradit? Využijte během listopadu bezplatnou telefonní linku 800 700 880 anebo webové stránky www.nasedluhy.cz.  Jde už o dvanáctý ročník akce Den bez dluhů. „Během celého listopadu mohou zájemci kontaktovat zdarma naše odborné poradce, kteří jim poradí, jak postupovat krok za krokem, jak si uspořádat rodinný rozpočet, kde omezit výdaje nebo jak sehnat další zdroj příjmů. Při výrazném snížení příjmu zůstává základem komunikace s věřitelem a domluvení se na rozložení závazků na delší časové období,“ vysvětluje Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti KRUK, která je organizátorem této akce s tím, že zájemci mohou zdarma požádat i o výpis z Centrální evidence exekucí, tedy informaci, jestli je proti nim aktuálně vedena exekuce.

Průměrná výše dluhu letos stoupla

Z pravidelných analýz společnosti KRUK vyplývá, že průměrná výše dluhu českých dlužníků v roce 2023 je 35 tisíc korun, zatímco v roce 2022 byla průměrná výše dluhu 29 500 korun. Stále platí, že si v Ústeckém kraji častěji a více půjčují muži, jde o 55 % dlužníků s průměrným dluhem bezmála 36 900 korun. Nejvíce dlužníků pochází z Moravskoslezského kraje, kde bydlí více jak 15 % českých dlužníků. Z Ústeckého kraje pochází 13 % dlužníků s dluhy po splatnosti, z toho je 28 % ve věku 35 až 44 let. V průměru nejvyšší závazky mají dlužníci z Prahy a to 42 tisíc korun, ti tvoří 7 % všech dlužníků v ČR.

Jednou z možností je čerpání sociálních dávek. „Úzce spolupracujeme s řadou nestátních neziskových organizací nebo dluhovými poradnami. Den bez dluhů je další významnou možností, jak pomoci klientům, aby se nedostali do finančních problémů,“ dodává generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*