Noc venku v Teplicích

  •  

Ve čtvrtek 23. listopadu proběhne celorepubliková akce Noc venku. Do 11. ročníku se zapojí organizace věnující se problematice bezdomovectví v celkem 9 městech, kterými jsou Ostrava, Dvůr Králové nad Labem, Beroun, Plzeň, Moravská Třebová, Znojmo, Praha a Kralupy nad Vltavou a letos poprvé také Teplice.

Noc venku v Teplicích pořádá nezisková organizace Květina, která se svými dobrovolníky má připravený veřejný program od 18:00 do 22:00 hodin na zahradě skautského střediska v ulici A. Jiráska. Jako vstupné poslouží jeden pár ponožek do sbírky Daruj nohy v teple.

Akcí chtějí organizátoři nejen poukázat na problematiku života lidí na ulici, ale také cílit na předsudky společnosti vůči lidem bez domova. Od 18:00 hodin budou na místě návštěvníky vítat dobrovolníci organizace Květina a v půl sedmé všichni zúčastnění zasednou ke společné večeři. Po ní si mohou návštěvníci poslechnout „Osudy z ulice“, autentické životní příběhy lidí žijících na teplických ulicích. Od 22:00 hodiny si pak mohou lidé vyzkoušet, jaké to je za nepříznivého počasí trávit noc venku a vstávat po takové noci třeba do práce či do školy.

„Akci jsme se rozhodli využít také k uspořádání řízené diskuze věnující se tématu bezdomovectví v Teplicích. Zde jsme si dovolili jít cestou neveřejného setkání. Podařilo se nám ovšem sezvat některé zástupce Města Teplice, organizací, které se danému tématu ve městě věnují a pak dobrovolníky z řad osob bez přístřeší“ popisuje organizátor diskuze Matěj Hon.

„Problematika bezdomovectví se zcela pochopitelně dotýká také města Teplic. Řešení tohoto jevu není jednoduché, ale jsem přesvědčen o tom, že k danému přistupujeme zodpovědně. Zavádíme a zavedli jsme řadu opatření, které směřují k minimalizaci problému bezdomovectví. Vítám diskuzi v rámci této zajímavé akce, které se účastním, “ uvedl primátor města Teplice Jiří Štábl. Akci město Teplice také podpořilo finančně. Dále přispěli k zorganizování akce další subjekty jako Skaut Dvojka Teplice, Gymnázium Teplice, Česká církev evangelická Teplice, Charita Teplice. Na místě vybrané dobrovolné finanční příspěvky budou zdvojnásobeny Nadací Divoké husy, tento výtěžek bude použit na provoz sociální služby Terénní programy Květina v roce 2024.

Organizace Květina poskytuje na Teplicku celkem 4 sociální služby, které nabízí pomoc a podporu lidem v nouzi, a to od rodin, které se ocitnou v těžké životní situaci, včetně samoživitelů, přes osamocené seniory s nízkými příjmy až po osoby bez přístřeší. Nově také realizuje v Teplicích projekt Bydlím, bydlíš, bydlíme, který poskytuje velkou paletu možností podpory lidí při zabydlování a udržení si bydlení.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*