V Teplicích si lidé poprvé vyzkoušeli nocování pod širým nebem během Noci venku

  •  

V Teplicích proběhla poprvé akce Noc venku. Během ní si mohli lidé vyzkoušet, jaké to je trávit v sychravém počasí trávit noc pod širým nebem a ráno se po noclehu na ulici vydat za svými povinnostmi. Akci pořádala nezisková organizace Květina na zahradě klubovny Skautského střediska v ulici A. Jiráska.

Od 18:00 hodiny přicházeli účastníci akce, a to jak z řad veřejnosti, tak zástupci služeb pořádající organizace či jiných institucí, ale také lidé, kteří žijí na ulici. Po zahájení všichni usedli ke společné večeři, kterou pro akci uvařili dobrovolníci pod vedením Martina Bánociho z České církve evangelické.

Příběhy, které se po večeři četly u ohně, byly velmi silné. „Během večera jsme měli také domluvené dobrovolníky mezi lidmi bez domova, kteří byli ochotni si se zájemci popovídat o životě na ulici. Není jednoduché jít takto s kůží na trh, jak se říká, za tu odvahu a ochotu těmto dobrovolníkům patří velké díky,“ řekla jedna z organizátorek akce. „Ta vyprávění ve mně budou ještě dlouho doznívat,“ popsala jedna z účastnic.

První Noci venku se zúčastnilo 60 návštěvníků, z toho 9 z nich na místě i přespalo. Bylo vybráno 123 párů ponožek v rámci sbírky Daruj nohy v teple, které budou distribuovány lidem bez domova. Dobrovolné finanční příspěvky, které byly na místě vybírány, zdvojnásobí Nadace Divoké husy, tento výtěžek bude použit na provoz sociální služby Terénní programy Květina v roce 2024. Akci podpořilo město Teplice, Skaut Dvojka Teplice, Gymnázium Teplice, Česká církev evangelická Teplice, Charita Teplice.

Organizace Květina poskytuje na Teplicku celkem 4 sociální služby, které nabízí pomoc a podporu lidem v nouzi, a to od rodin, které se ocitnou v těžké životní situaci, včetně samoživitelů, přes osamocené seniory s nízkými příjmy až po osoby bez přístřeší. Nově také realizuje v Teplicích projekt Bydlím, bydlíš, bydlíme, který poskytuje velkou paletu možností podpory lidí při zabydlování a udržení si bydlení. A právě klientům organizace je po evidenci a dle daných pravidel a potřeby potravinová pomoc dále distribuována.

Barbora Vernerová, Květina


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*