Putovní výstava Energie a civilizace natrvalo zakotvila v Ledvicích

Foto: ČEZ, Ota Schnepp
  •  

Nová unikátní expozice bude přibližovat prostřednictvím velkoplošných fotopanelů způsoby využívání energie v historických, společenských, politických a technických souvislostech všem návštěvníkům infocentra, zároveň nastiňuje i možné dopady všech souvislostí na naši i budoucí generace.

Celá expozice Energie a civilizace přibližuje typy energií na přehledných schématech a fotografiích od využití ohně přes století páry, průmyslovou revoluci, vynález elektřiny, počátky těžby ropy, využití vodních, větrných i solárních elektráren i atomového jádra až po elektromobilitu, umělou inteligenci i města budoucnosti. Dotýká se i aktuálních témat, jako jsou důsledky těžby či devastace přírody a významných ekosystémů. A co je hlavní, důrazně upozorňuje na nově nastupující zdroje „zelené“ energie.

Podle spoluautora a kurátora výstavy, archeologa a egyptologa Miroslava Bárty lidstvo dosáhlo díky objevování stále nových zdrojů energie dnešní technologické úrovně, která je klíčová i pro zajištění národní bezpečnosti. „Otázka zajištění energie a zdrojů byla, je a vždy bude jedním ze základních a výsostně strategických aspektů fungování jakékoli lidské společnosti nebo civilizace. Maximálně možná soběstačnost a dostatek zdrojů jsou limitujícím faktorem vývoje, životní úrovně i svobody každé společnosti. Dnes je tato otázka ještě zásadnější, a to tím spíš, že se kontrola zdrojů stává strategickou otázkou a může významně narušit geopolitický poměr sil. Otázka zajištění objektivně levných zdrojů energie je pro naši budoucnost naprosto zásadní a tato výstava na to jasně poukazuje,“ řekl Miroslav Bárta.

Výstava volně navazuje na loňskou expozici Voda a civilizace, nechává každého diváka zamyslet se nad tím, jak energii využíváme a jak mohou naše chování a postoje ovlivnit naši svobodu, budoucnost i prosperitu.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*