FOTO: Obyvatelé Lahoště oslavili výročí významného rodáka zpěvem

  •  

Výročí lahošťského rodáka, hudebního skladatele J. L. Oehlschlägela, oslavili obyvatelé koncertem v kostele svatého Petra a Pavla v Jeníkově. Teplický Brixiho komorní soubor tu 22. listopadu zazpíval pod vedením dirigenta Marka Müllera. Od narození osobnosti uplynulo 290 let.

Jan Lohelius Oehlschlägel se narodil na svátek sv. Silvestra roku 1724 v rodině vesnického kováře v Lahošti u Duchcova Josefa Oehlschlägela a matky Anny Cathariny. Pokřtěn byl jmény Franz Joseph, po celý život však užíval jméno Jan po svém kmotru. Později v klášteře přijal řádové jméno Lohelius z úcty k tehdejšímu pražskému arcibiskupovi téhož jména. Hře na klavír a varhany se od dětství učil v Duchcově, jméno jeho učitele se však nedochovalo.

V roce 1737 z popudu duchcovských Valdštejnů započal gymnaziální studia v jezuitském klášteře v Bohosudově a hned následujícího roku se pro svůj talent stal varhaníkem tamní baziliky. Roku 1741 počal studovat filozofii v Praze, přičemž zastával místo varhaníka u sv. Máří Magdaleny a v maltézském chrámu. V roce 1747 dosáhl uvolnění z poddanství vstupem do Řádu sv. Norberta (Praemonstráti) v Praze na Strahově, kde byl l5. 3. 1755 vysvěcen na kněze.

Kromě plnění kněžských a klášterních povinností od roku 1756 až do své smrti zastával funkci ředitele kůru. Organizoval hudbu k obřadům i pro mnichy v klášteře, vyučoval hudbě (pravděpodobně i J. J. Rybu).

Komponoval duchovní hudbu, jeho skladebný sloh (stejně jako F. X. Brixiho či W. A. Mozarta) byl předzvěstí přechodu od baroka ke klasicizmu, i když se ještě přidržoval stylu italského baroka. Jeho hudební odkaz čítá téměř 200 skladeb (některé věnoval i oseckému klášteru), z nichž vynikají jeho pastorelly, oratoria a mše.

Od roku 1765 se věnoval s povolením opata Dahlera po plných 15 let práci varhanářské. Provedl rozsáhlou přestavbu strahovských varhan a jejich rozšíření tak, že se mu dostalo uznání i od W. A. Mozarta, přičemž všechny práce truhlářské, cínařské, mechanické i intonérské provedl sám, což popsal ve dvou obsáhlých publikacích. Zemřel v Praze 22. února 1788 a pohřben byl na hřbitově v Košířích.

Koncert (14) Koncert (13) Koncert (12) Koncert (11) Koncert (10) Koncert (9) Koncert (8) Koncert (7) Koncert (6) Koncert (5) Koncert (4) Koncert (3) Koncert (2) Koncert (1) Koncert

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*