Architektonický zážitek při zimních radovánkách.

  •  

Možná jste to ani netušili a obdivovali jste na cestách výjimečné architektonické skvosty postavené ze skla, které vyrobili skláři z koncernu AGC. Důkazem může být třeba lanovka ve vyhledávané slovenské zimní destinaci Jasné, kde nedávno změřily své síly největší hvězdy světového lyžování. Další jedinečné stavby sloužící veřejnosti vám postupně představíme v našem seriálu. Jsou totiž skvělým tipem na výlet.

Přes den bílé sklo, za tmy barevný krystal

Ve dne neutrální a přírodní vzhled, večer dech beroucí barevné divadlo. V každé denní době je pohled na prosklený objekt lanové dráhy ve slovenské Jasné architektonickým zážitkem. Skleněná fasáda s potiskem dodala budově lanovky hloubku i dynamiku. Současné architektuře vládnou neutrální a přírodní odstíny, aktuální je přirozená podoba použitých materiálů. Výrazné barvy tak často nevídáme. Architektonické řešení dolní stanice lanovky v lyžařském areálu Jasná v Nízkých Tatrách překvapuje kombinací obojího: přes den objektu vládne jednoduchost a přirozenost, kdy fasádě z extra čirého skla dodává hloubku grafický potisk v bílé barvě. Ve večerních hodinách se plášť budovy pomocí nasvícení mění v barevný krystal, a přináší tak návštěvníkům nevšední vizuální zážitek.

Výstavba kabinové lanovky začala v září 2021 a cílem investora bylo zajistit podstatně rychlejší a jednodušší přepravu na Chopok, zajistit ekologickou formu zásobování až na vrchol. Kromě komfortu a rychlosti nabízí také potěšení pro oči nejen milovníkům architektury. Objekt dolní stanice lanovky disponuje třemi nadzemními podlažími, z nichž spodní dvě slouží jako zázemí a parking. Třetí podlaží tvoří dojezdová plošina s nástupní stanicí lanové dráhy, depo a objekt pro obsluhu. Celá technologie lanové dráhy včetně parkování kabin je zastřešena ocelovou konstrukcí s lomenou střechou.

Neutrální půda pro digitální potisk

Transparentní opláštění doplňuje grafický potisk skleněné fasády a večerní nasvětlení objektu. Zasklení o ploše 1500 m2 je tvořeno izolačním dvojsklem, vyrobeným v teplickém závodě AGC Processing a.s. Pro neutrální estetiku bylo zvoleno extra čiré sklo, které postrádá nazelenalý nádech běžného plochého skla, a jeho použití bylo nevyhnutelné pro dokonalý vzhled digitálního potisku v bílé barvě vytvořeného v závodě HE-LUZ IZOS s.r.o. Finální potisk je stálobarevný a zůstává beze změn i za nepříznivých klimatických podmínek a při působení UV záření. Kromě toho je odolný proti otěru, poškrábání i proti změnám teplot. Rafinovaný grafický návrh pochází z dílny Lasvit, jeho autorkou je Wanda Valihrachová. Kromě zvýšeného pohodlí během zimních i letních aktivit si můžete tedy dopřát i jedinečný vizuální zážitek z architektury, která je inspirována přírodou a příjemně ji vyvažuje.

Na střeše Evropy

Nejen z hlediska vzhledu, ale také co do úspory energie a tepla lze tyto stavby zařadit mezi nejúžasnější výtvory současného stavebnictví. Použití vysoce výkonných skel, osazení solárními panely, využití tepelných čerpadel snižuje provoz této velkokapacitní lanovky na minimum. Visutá lanovka Skyway Mont Blanc již 8 let zajišťuje pohodlný výtah na střechu Evropy.

Itálie, Monte Bianco

Tři stanice – Pontal d’Entrèves ve výšce 1300 m n. m., Pavillon du Mont Fréty (2200 m n. m.) a Punta Helbronner ve výšce 3466 m, každá přestavuje jiný typ architektury a byly navrženy tak, aby bez problému splynuly s horským okolím. Tento komplex, za jehož návrhem stojí Studio Progetti Cillara Rossi, představuje vrcholnou úroveň technologie a inženýrství a zaměřuje se na minimalizaci dopadů na životní prostředí a spotřeby energie. Kvůli extrémnímu prostředí byly použity vysoce odolné materiály: titan, pozink, sklo, a dokonce i dřevo. Vše je navrženo tak, aby stavby odolaly sněhu i ledu a zároveň vyhověly potřebám turistů. Lanovka v délce 4,3 km překonává výškový rozdíl 2140 m a cestu k vrcholové stanici zdolává klimatizovanými kabinami pro 75 až 80 cestujících. Každá kabina se během jízdy otáčí o 360 stupňů, aby si mohl každý vychutnat pohled na okolní skalní masivy.

Hlavním lákadlem cílové stanice Helbronner ve výšce 3456 m je kruhová 14m terasa s unikátním výhledem na nejvyšší vrcholy západních Alp. Turisté si tak mohou na trase směřující na střechu Evropy vychutnat výhledy z krytých či otevřených vyhlídek, navštívit restauraci, bar, kino či konferenční prostory nebo mohou obdivovat pro svoji nadmořskou výšku (2173 m n. m.) legendární botanickou zahradu.

Extrémní nároky pro výjimečné stavby

Zadání architektonického studia bylo jednoznačné: zasklení musí být vysoce neutrální a musí splňovat vysoké tepelněizolační kvality. Ačkoli je architektura jednotlivých stanic odlišná, všechny musí čelit vnějším extrémním podmínkám ve vysoké nadmořské výšce. To vyžadovalo i výjimečné složení izolačních skel. Některá skla obsahují celkovou tloušťku skloviny až 20 mm, proto bylo potřeba extra čiré sklo. Z důvodu ochrany byla použita bezpečnostní, protihluková skla a skla se speciálními povlaky, která umí využít na tomto velmi chladném místě energii ze slunce, a snížit tak energetickou bilanci budov.

Ani samotné provádění stavebních prací nebylo snadné. Téměř 2000 m 2 zasklení, které pochází z výrobních závodů AGC v Německu a Francii, totiž muselo být z důvodů klimatických podmínek do- praveno až na vrchol hory pomocí soustavy kladek v nejpříznivějším období od května do října.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*