Nemocniční kauza otřásá Krajskou zdravotní

  •  

Prověření vybraných výběrových řízení a smluv od začátku působení bývalého ředitele, revize připravovaných a běžících veřejných zakázek, výměna na postu generálního ředitele a zúžení kompetencí vedení společnosti, procesní a personální audit na odděleních veřejných zakázek a úseku obchodu a revize stávajících procesů uvnitř společnosti. To jsou hlavní kroky, které v reakci na aktuální kauzu odsouhlasilo a již částečně zahájilo nebo zahájí představenstvo Krajské zdravotní.

„Pro celé představenstvo společnosti je kauza naprosto šokující. V tuto chvíli ji považujeme za selhání jednotlivců v osobách bývalého generálního ředitele a náměstka pro obchod. S ohledem na pondělní policejní zásah a informace, které jsme od policie obdrželi, jsme dnes uložili a přijali opatření ke změnám v provozu společnosti Krajská zdravotní,“ řekl předseda představenstva Krajské zdravotní Ondřej Štěrba.

„V první řadě jsme jen několik hodin po zásahu odvolali generálního ředitele a pověřili jsme výkonem funkce novou generální ředitelku Taťánu Soharovou, která dosud stojí za úspěšným rozjezdem nové dceřiné společnosti Krajské zdravotní, jejímž cílem je poskytování primární péče, tedy péče praktických lékařů, v Ústeckém kraji. Paní ředitelku jsme také již v pondělí pověřili personálními změnami na úseku obchodu. Již na mimořádném pondělním zasedání představenstva jsme také omezili rozsah kompetencí spojených s funkcí generálního ředitele společnosti – omezili jsme limity pro právní jednání činěná generálním ředitelem a snížili limity pro schvalování u projektů z dotačních titulů a stavebních akcí,“ pokračuje předseda.

„S paní generální ředitelkou jsme se dohodli, že pod naší supervizí zahájí bezodkladně personální a procesní audit – zejména na úseku veřejných zakázek a úseku obchodu a postupně budou prověřeny také běžící nebo připravované veřejné zakázky,“ doplňuje Leoš Vysoudil, místopředseda představenstva Krajské zdravotní.

„Co se týká výběrových řízení a smluv sahajících do minulosti a potažmo přímo souvisejících s kauzou, tak ty prověříme podle určitých kritérií. Zejména se bude jednat o zakázky na zdravotnickou techniku a materiál, současně zakázky, v nichž se angažovali bývalý generální ředitel a náměstek pro obchod a začneme s firmami, jejichž jména jsme obdrželi od policie v souvislosti se zásahem. V tomto ohledu je důležité zmínit, že se podezření policie se v tuto chvíli netýká velkých strategických staveb a investic, které jsou v tuto chvíli téměř hotové a v následujících týdnech a měsících v nich postupně zahájíme provoz,“ uvedl Štěrba.

„Zásadní pro nás je, aby tahle situace neměla dopad na pacienty a zaměstnance Krajské zdravotní. Proto je důležité, aby všechny kontroly proběhly důsledně a co nejrychleji, aby se mohla do Krajské zdravotní vrátit důvěra,“ říká člen představenstva Josef Šedlbauer.

„Připravujeme také scénáře, pokud bychom nedostali proplacené některé dotační prostředky z evropských fondů. Mohu říci, že v tuto chvíli víme, že budeme schopní i s nějakým mimořádným výdajem provoz Krajské zdravotní ufinancovat a všechny strategické stavby otevřít. Současně ale nelze předvídat, jakým způsobem se dále kauza vyvine, musíme být každopádně připraveni,“ uzavírá za představenstvo společnosti Stanislav Dostál.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*