Jiří Štábl: Otevření centra bezpečnost v Trnovanech nezhorší

  •  

Všichni tak nějak předpokládáme, že sociální služby jsou a že fungují. Vzpomeneme si na ně zpravidla jen tehdy, když jejich provoz začne zadrhávat a objeví se první náznaky toho, že něco není v pořádku. V současné době Teplice žijí stěhováním nízkoprahové centra z Denisovy ulice do Trnovan. Vedení města má v plánu přestavět nevyužitý objekt v Riegerově ulici. To se ale setkalo s nevolí místních obyvatel, kteří tvrdí, že už nyní jsou Trnovany problémová čtvrť a zřízení centra by jen situaci na místě zhoršilo. Podle primátora Jiřího Štábla bude učiněné vše potřebné, aby jejich obavy nebyly naplněny.

Nízkoprahové centrum, které provozuje spolek Květina pracující s lidmi v krizi a bez domova zatím sídlí v Denisově ulici v části Řetenice. Proč je v plánu jeho stěhování?

Již v době vzniku nízkoprahového centra v roce 2020 v Řetenicích bylo jasné, že prostor není úplně vhodný z různých důvodů, především kvůli jeho velikosti.

V současnosti se jedná o zrekonstruování objektu v Riegrově ulici. Jsou Trnovany zvolené dobře?

Důvodů, proč umístit tyto služby právě v Riegrově ulici, bylo několik. Jedním z nich je, že jde o objekt města a je v docházkové vzdálenosti od centra a v blízkosti autobusové zastávky. Je v souladu s platným územním plánem a je mimo hromadné bydlení, kterým je trnovanské sídliště, přes silnici je individuální výstavba.

Co všechno by mělo v Trnovanech kromě nízkoprahového centra fungovat?

Budou zde sídlit dvě organizace, spolek Květina a Charita Teplice, se kterými dlouhodobě spolupracujeme. V centru by mělo najít zázemí sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi, která pomáhá dětem s psychickými problémy. Další službou bude odborné sociální poradenství a zároveň tam bude i nízkoprahové centrum pro osoby v bytové nouzi, které ale bude mít samostatný vchod.

Podle reakcí jsou místní ale proti. Dokonce existuje petice. Jejich argumenty jsou pochopitelné. Přeci jen tato část města se už nyní potýká s problémy.

Rozumím obyvatelům Trnovan, že mají obavy o zhoršení bezpečností situace v místě, kde žijí, a v tomto směru učiním vše potřebné, aby jejich obavy nebyly naplněny. Neziskové organizace, které zde budou provozovat své služby, jsou zkušenými odborníky. Ostatně s problematikou lidí na ulici se potýkáme všichni ve všech částech města a není důvod se domnívat, že bezpečnostní situace Trnovan se po otevření centra zhorší. Chápu i jejich další obavy z poklesu ceny domů, ve kterých žijí, ale věřím, že to nenastane, nenastalo to ani v  Denisově ulici, kde se ceny bytů i v blízkosti nízkoprahového denního centra pohybují ve vysokých částkách. Zveme širokou veřejnost na den otevřených dveří objektu Riegrova 6656, který se uskuteční v úterý 28. května od 16:30 hodin. Součástí programu bude prohlídka venkovních i vnitřních prostorů, představení investičního záměru města a následná diskuze.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*