Týden v Kořenově: Zážitky pro účastníky a úleva pro rodiče

  •  

Pobytové akce pořádané Arkadií jsou velmi oblíbené mezi klienty i jejich rodiči. Vedle zážitků účastníků a výchovných momentů totiž vždy přináší také několikadenní úlevu rodičům, kteří jsou zpravidla unaveni nepřetržitou péčí o rodinného příslušníka se zdravotním postižením.

Tyto předpoklady splnil i jarní pobyt v Kořenově. Jedenáct klientů denního stacionáře spolu se šesti mladšími kamarády z 1. stupně školy hostil od neděle do pátku penzion Poezie, který pro Arkadii pronajala Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí ČR.
Prvním zážitkem, pro některé nezapomenutelným, byla už cesta. Z Teplic do Kořenova totiž jeli někteří poprvé vlakem. Díky pěknému počasí se podařilo realizovat připravený program, plný sportovních her a výletů. Přesně čtyřicet kilometrů, našlapaných v krásné přírodě na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš, je přivedlo na rozhlednu Štěpánka či k majáku Járy Cimrmana a v nedalekém Harrachově navštívili expozici lesnického a mysliveckého muzea Šindelka.
Ani na tomto pobytu nechyběly výchovné momenty. Kromě poznávání přírody a orientace v ní přinesl způsob stravování. Mimo výborné obědy, přivážené z blízké restaurace, si totiž jídlo připravovali s asistenty sami. „Všechny aktivity se obešly bez újmy na zdraví, účastníci byli s programem spokojeni, i když dost unaveni,“ říká Zuzana Nétková, vedoucí pobytu, ale také stacionáře Arkadie.
Na závěr nezbývá než poděkovat za podporu Nadačnímu fondu Severočeská voda, ale také všem asistentům, kteří se po celý týden věnovali bez přestání svým svěřencům.
Karel Klášterka, Arkadie

  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*