Dárci krve jsou zapotřebí celoročně. Nejvíce ale v létě

Foto: kzcr.eu
  •  

Letní období s sebou přináší zvýšení počtu úrazů a s tím spojenou větší potřebu transfuzí krve. Dárcovství krve je důležité a odběrová místa jsou pro dárce i během prázdnin plně k dispozici. Dárci z okolí Ústí nad Labem a Teplic používají elektronický objednací systém TEMPUS, ostatní se objednávají k odběrům telefonicky a e-mailem.

„Potřeba krve není během roku konstantní a může se stát, že zásoby například univerzálně použitelné krve 0 negativní se začnou tenčit. V plynulém zásobování krví různých skupin pomáhá online objednací systém TEMPUS. Dobrovolní dárci v něm najdou volné termíny odběrů pro konkrétní krevní skupiny,“ vysvětluje primář ústeckého transfuzního oddělení Jiří Masopust.

Pro registraci do systému TEMPUS slouží první návštěva odběrového místa, kde dobrovolný dárce vyplní formulář s dotazníkem. „Odebranou krev je možné skladovat 42 dní. To je dostatečná doba, abychom mohli reagovat na kolísání zásob krví. V případě akutní potřeby telefonicky obvoláváme naše registrované dárce a žádáme je o darování krve,“ doplňuje primář transfúzního oddělení. Kontakty na jednotlivá pracoviště lze najít na webových stránkách Krajské zdravotní.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*