Teplické Café Nobel: Všichni na Mars!

Foto: Pixabay.com
  •  

Nikdy jsme nezkoumali Mars tak intenzivně jako právě teď, a to hlavní má  teprve přijít. Ve čtvrtek 19. září o tom bude na hvězdárně v Teplicích  povídat biolog a popularizátor vědy Tomáš Petrásek z  Fyziologického ústavu Akademie věd ČR a Národního ústavu duševního  zdraví.


Nejen velké kosmické agentury, ale i soukromé společnosti se netají  smělými plány vyslat k rudé planetě mise s posádkou, nebo alespoň  robotické sondy. Otázka života na Marsu ustupuje poněkud do pozadí.  Znamená nový kosmický závod naději na její rozřešení, nebo naopak hrozí,  že se odpověď nikdy nedozvíme? A co na Marsu očekává lidské bytosti –  život, nebo smrt?

Tomáš Petrásek se zabývá výzkumem mozku a chování. Ve  volném čase se věnuje popularizaci astronomie a astrobiologie, vědního  oboru, který se zabývá původem, vývojem, distribucí a budoucností života  ve vesmíru. Je spoluautorem populárně naučné knižní série Vzdálené  světy, zabývající se problematikou astrobiologie, a stejnojmenného  webu. Zároveň je literárně činný v žánru science-fiction. „Za svou novelu Poslední hlídka získal dokonce v roce 2007 Cenu Karla Čapka,  knižně vyšla v roce 2012. V loňském roce vydal svůj první román  Azhareida,“ přibližuje literární tvorbu Tomáše Petráska koordinátor  cyklu Café Nobel Frederik Velinský.

Přednáška se uskuteční v prostorách hvězdárny v Teplicích na Písečném  vrchu od 18:00 h. Doporučuje se rezervace místa na adrese: hap@hapteplice.cz. Další informace o Café Nobel naleznete na cafenobel.ujep.cz.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*