Tepličtí fanoušci jsou naštvaní kvůli organizaci zápasu se Spartou

  •  

Vedení teplického fotbalového klubu podle klubu fanoušků selhalo při organizaci sobotního zápasu se Spartou.  Pražští fanoušci házeli světlice, křičeli vulgární pokřiky a ničili stadion. Rozhodčí musel dvakrát přerušit utkání. Domácí nakonec vyhráli 3:1.

Teplické fandy ale přístup pořadatelské služby naštval natolik, že na svém webu zveřejnili otevřený dopis vedení FK Teplice. Vadí jim například, že si na stadion nemohli vzít vlajky, zatímco Sparťané pronesli světlice, a že byla podceněna bezpečnost diváků, neboť kotle fanoušků nebyly dostatečně oddělené. „Pokud se klub nedovede postarat a ochránit své fandy, nemůže očekávat, že ti budou vedení podporovat,“ uvádí se v otevřeném dopise.

Otevřený dopis vedení FKT

Vážení,
v sobotu 3.5.2014 proběhlo na stadionu Na Stínadlech ligové utkání domácího týmu Teplic a hostující Sparty. Jménem vedení Fanklubu Vás chceme seznámit s pohledem fanouška domácího týmu. Bylo nám jasné, že tento zápas se bude lišit od běžných utkání, přesto nás hned na začátku překvapilo, že nám nebylo umožněno využít našich vlajek k fandění.

Druhým překvapením byl postoj pořadatelské služby – kontrola u vchodu by byla celkem pochopitelná i když ve světle dalších událostí se týkala jen domácích fandů, protože objemy pronesených pyrotechnických pomůcek u sparťanských příznivců byly zarážející. Jenže tím aktivita pořadatelů skončila – i přes upozornění jednoho našeho člena, že by měli účelně oddělit oba vznikající kotle, se mu dostalo odpovědi, že oni ty vstupenky neprodávají. Již předtím jsme zjistili, že u pokladen se sparťanům dostává informace, že si mohou sednout kamkoliv – myslím, že na toto téma jsme se bavili při nedávné schůzce a jak vidno, slyšet jsme nebyli …. A tak se stalo, že skupina teplických fandů v sektoru 34, který je naším „domovem“, byla obklopena houfy sparťanů s různou hladinou alkoholu v krvi a dle toho se již před utkáním chovajícími. Původní myšlenka na fandění v „našem sektoru“ byť bez vlajek vzala za své, protože s přibývajícím časem bylo patrné, že se žádné pomoci od kompetentních pořadatelů nedočkáme a proto jsme se přesunuli do sektoru 22. Jenže i náš odchod byl vítanou záminkou pro inzultaci jednoho z nás a tak tímto oznamujeme, že i kdyby nic jiného, vaše nekompetentní jednání způsobilo zdravotní újmu jednoho z našich fandů.

Začátek zápasu, průběh prvního poločasu a excesy sparťanských fandů jste zcela jistě pozorovali z bezpečí VIP ale věřte, nám v ochozech dobře nebylo. Vývoj zápasu totiž podněcoval v agresivních týpcích touhy na odplatu alespoň na divácích. A tak se o poločasové přestávce v sektoru, který je těsně vedle sektoru pro rodiny s dětmi a který se pro tento zápas stal naším útočištěm, objevili nejdřív tři nabušení sparťané a snažili se vyvolat potyčku. Jeden z rodičů, kteří zde měli děti běžel dolů pro pomoc k pořadatelům, aby se dozvěděl, že oni se nesmějí hnout a nikoho volat nebudou…. Proto se ptáme : koho nebo co vlastně ti pánové hlídají? Co by se dělo, kdyby byla potyčka opravdu uskutečněna – mezi dětmi a ženami, běžnými fandy, kteří se vlastně na vlastním stadionu báli? To, že se nakonec nic nestalo není absolutně vaše zásluha, protože vámi najatá ochranka bránila jen ten trávník… a to si ho nechala propalovat od kotle hostů. Návštěvy neukojených hostujících fandů, kteří se mohli naprosto volně pohybovat po celém stadionu probíhaly po celou přestávku, obsazovali vchody do sektorů a jen díky vyšší úrovni teplických fandů se vše odbylo jen slovními přestřelkami. Průběh druhého poločasu byl na podobné úrovni, bylo jasné, že zápas se jiždohraje, jen frustraci z výsledku odnesl plot u sektoru hostí, opět bez jakéhokoliv zásahu, ale to je přece u Sparty víceméně očekávané, že… Zápas skončil a okolí stadionu se vlastně rozdělilo – většina normálních fandů odcházela směrem na Řetenice a ten zbytek za doprovodu Policie snad nenatropil žádné škody.

Závěrem tedy konstatujeme, že vedení FKT naprosto selhalo při zajištění zápasu a mělo by vyvodit ze svého selhání důsledky. Pro nás z celé záležitosti vyplývá jen to, že jakékoliv jednání a naše návrhy na řešení jsou brány jako „lidová“ tvořivost a tudíž se necítíme být vázáni jakoukoli dohodou o věcech příštích. Pokud se klub nedovede postarat a ochránit své fandy, nemůže očekávat, že ti budou vedení podporovat. Snažili jsme se postupovat po stejné linii, ale je vidět, že akce „Fandíme slušně“ padá ve chvíli finančního zisku.

Marek Mařík
Předseda – Oficiální Fanklub FK Teplice


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*