Muslimské dny v Teplicích měly otevřít dialog s obyvateli města

  •  

V Teplicích se o víkendu mohli lidé seznámit se životem místních muslimů. Muslimská obec dlouho připravovanou akcí, chtěla zahájit dialog s obyvateli města. Ti si loni stěžovali na nevhodné chování arabských hostů lázní, nelíbí se jim ani koupě velkého množství pozemků Araby v nedalekých Modlanech. Kvůli pořádání Muslimských dnů čelí organizátorka Martina Mikulenková trestnímu oznámení.

„Chci, abychom nebyli vnímáni, že jsme všichni vrazi, že jsme všichni zlí. Ten případ ve Francii – nikdo z muslimů s tím nesouhlasí, nikdo nechce, aby se o nás říkalo, že jsme s nimi spolčení. Nejsme! Islám toto jasně zakazuje a odmítá,“ vysvětlila organizátorka Martina Mikulenková nutnost zahájení dialogu.

„Vesměs byly tedy negativní, ve dvou, třech případech zazněla i slova podpory. Já jsem rád, že jsme vyšli vstříc muslimské obci v Teplicích, pro veřejnost je to potřebné.“

Nenávist vůči muslimům podle Bronislava Ostřanského z Orientálního ústavu Akademie věd bude sílit se zprávami o teroristických útocích.

To se podle něj odrazí i v pocitech většiny muslimů, která terorismus odsuzuje. Pokud se budou cítit jako nepřátelé, můžou skončit ve spárech radikálů.

„Jediný způsob, jak toto překonat, je selektivní přístup. Té většině, která nestojí o problémy, chce žít v míru, přátelství, nabídnout přátelskou ruku. Extremistům, fanatikům a džihádistům nabídnout tvrdou ruku,“ řekl při své přednášce orientalista Ostřanský.

Gabriela Hauptvogelová/ČRo Sever


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*