Lidí s chřipkou v Ústeckém kraji přibývá, hygienici doporučují omezit návštěvy v nemocnicích

  •  

Lidí s chřipkou v Ústeckém kraji stále přibývá.Na sto tisíc obyvatel je nemocných téměř 1650 osob a nemocnice proto omezují návštěvy pacientů.

Nemocnice v Ústeckém kraji na doporučení Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem omezují návštěvy u pacientů. Týká se to jak nemocnic Krajské zdravotní, tak nemocnice v Roudnici nad Labem nebo třeba Městské nemocnice v Litoměřicích.

„Na základě doporučení Krajské hygienické stanice naše nemocnice přistoupila k zákazu návštěv na pracovištích intenzivní péče, jako jsou ARO, JIP, kardiovaskulární jednotka a také na novorozeneckém oddělení,“ potvrzuje ředitel litoměřické nemocnice Radek Lončák.

V těchto částech nemocnice platí úplný zákaz návštěv a podobně je tomu i v ostatních nemocnicích.

Na dalších odděleních je to tak, že zdravotníci sledují, jestli lidé, kteří přicházejí, nejsou zjevně nemocní a případně jim návštěvu nedoporučí nebo přímo zakážou. Samozřejmě prosí blízké pacientů, aby sami zvážili, jestli je vhodné, aby do nemocnice přicházeli, pokud vědí, že jsou nachlazení.

Nejvíc nemocných je na Lounsku. Tam je na sto tisíc obyvatel stále téměř dva a půl tisíce nemocných. To je téměř o tisícovku víc, než je krajský průměr. V tuto chvíli už tam ale nemocných nepřibývá tolik.

Nejvyšší nárůst byl v minulém týdnu na Chomutovsku – o 31 procent. Podle hygieniků by teď ale situaci mohly pomoci jarní prázdniny školáků. Děti zůstanou doma a nebudou tolik chřipku mezi sebou šířit.

Ředitel Ústecké Krajské hygieny Josef Trmal odhaduje vývoj epidemie následovně: „V různých okresech už chřipka kulminovala a já věřím, že během dvou týdnů dojde i k normalizaci počtu hlášených případů.“

Aby se epidemie dále nešířila, je důležité, aby nemocní dodržovali určité zásady. Tou nejdůležitější a mnohdy nejtěžší, alespoň pro lidi, kteří musí do práce, je zůstat doma a odpočívat.

„V naprosté většině případů si s tím ten organismus dokáže poradit, ale je potřeba to vyležet – dát organismu klid, dostatek vitamínů, případně tlumit teplotu,“ doporučuje Trmal.

V případě, že teplota přetrvává už více dní, je určitě na místě jít k lékaři, protože může jít o vážnější onemocnění – například o zápal plic.

 Lucie Valášková/ČRo


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*