V Teplicích se bude volit nový předseda Okresního fotbalového svazu

  •  

Moc českých fotbalových rozhodčích je v ohrožení. Zatím se to týká těch v teplickém okresu, ve kterém se bude v sobotu 14. února volit nový předseda okresního svazu. Bývalého šéfa a aktivního rozhodčího Miloše Vitnera nahradí jeden z trojice kanditátů. A ani jeden z nich není a nebyl fotbalový sudí.

Petr Procházka z fotbalového klubu v Bílině jako jeden z uchazečů na uvolněný post považuje fakt, že jeden z kandidátů není současným ani bývalým sudím, za výhodu. Díky tomu by se totiž měly v řízení okresu více angažovat jednotlivé kluby.

„Rozhodčí jsou samozřejmě v prostředí Fotbalové asociace aktivní, mají spoustu času na to, aby vykonávali různé funkce na krajských či celostátní úrovni. Zástupci klubů mají starosti se svými kluby a ve finále jsou mezi sebou soupeři,“ podotkl Petr Procházka.

„Kluby do toho mají co mluvit, jsou spotřebitely produktu. Je určitě dobré, když si kluby řídí samy sebe. Alespoň na úrovni výkonnostního fotbalu,“ dodal předseda FK Bílina, kterému se jako dlouholetému funkcionáři nelíbí některé špinavé praktiky v českém fotbale.

„Věřím, že někdy bude fotbal opravdu fotbalem a bude se hrát jen na hřišti, nikoliv v zákulisí. Vím, jak je složité shánět peníze. I funkcionáři dají finance raději trenérům svých dětí. Celá podstata kupování zápasů je nesmyslná a absurdní,“ diví se Procházka.

Čelí kritice, že volbách bude hájit zájmy vlivného funkcionáře Josefa Tancoše, který je předsedou Ústeckého krajského fotbalového svazu. „Rozhodně to tak není. Jsem svéprávný člověk, šlo o moje rozhodnutí a s panem Tancošem to nijak nesouvisí,“ prohlásil Procházka.

Martin Hrdlička chce navázat na jméno svého otce

Vliv rozhodčích tak má údajně udržet Martin Hrdlička, syn dlouholetého šéfa FK Teplice Františka Hrdličky. Ten v minulém roce nečekaně zemřel.

„Budu kandidovat za sebe. Mou nejsilnější touhou je navázat na dobré jméno svého táty, mám z fotbalového hnutí odezvu, že jim to jméno chybí. I proto jsem se rozhodl, že zkusím kandidovat na předsedu okresu. S tátou jsem o tom debatoval, vždycky jsem chtěl dělat funkcionáře. Jeho smrt to všechno urychlila,“ brání se Martin Hrdlička narčení, že pod jeho vedením by sílila moc rozhodčích.

Téma vlivu sudích příliš neřeší v prvoligovém teplickém klubu. „Okres není o praktikách rozhodčích, tady jde spíše o to, aby měly kluby motivaci pro svou další činnost,“ uvedl kandidát FK Teplice Jan Skýpala. Ten chce, aby se klub více zapojil do dění v okresu.

„V minulých letech Teplice nevyvíjely dostatečnou aktivitu na okresní úrovni. Vyměnil se management a my bychom chtěli, aby byl klub úplně jinak vnímaný. Řeknu klišé, chce být jednou velkou fotbalovou rodinou,“ dodal Skýpala.

Petr Kalvas, Petr Hašek/ČRo


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*