Ústecký kraj chce od Ministerstva financí odpustit půjčku na pokutu za chyby v programu Severozápad

  •  

Prominout zhruba 600 milionů korun požaduje po Ministerstvu financí Ústecký kraj. Jde o půjčku, kterou si vzal na uhrazení takzvaných korekcí za chyby v dotačním programu Severozápad. Po Česku je požadovala Evropská komise.

Evropská komise vyměřila za chyby v dotačním úřadě Severozápad pokutu České republice ve výši 2,6 miliardy korun. Část tehdy zaplatilo Ministerstvo financí, Ústecký a Karlovarský kraj platí celkem zhruba 900 milionů právě formou půjčky. Na Ústecký kraj z toho připadá 598 milionů korun, státu už kraj zaplatil i první splátku půjčky ve výši 80 milionů.

Ústecký kraj argumentuje tím, že má peněz, podobně jako všichni ostatní, málo. Nicméně podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka není navíc za chyby v rozdělování eurodotací zodpovědný.

 „Ústecký kraj není zřizovatelem ROP Severozápad, ten zřizovalo Ministerstvo místního rozvoje. Dozor mělo konat Ministerstvo financí a my jsme si vzali půjčku pro tento státní úřad jen proto, aby se odblokoval,“ vysvětluje Bubeníček.

Právě odblokování činnosti úřadu je hlavní argument kraje. Kvůli pozastavené činnosti nemohl ROP Severozápad proplácet dotace, na které kraj i obce a města čekaly. Na řadu projektů si totiž musela města i obce půjčit a proplacení dotací bylo pro některé z nich existenční záležitostí.

Ústecký kraj chce tedy prominout celou půjčku, má ale Ústecký kraj šanci se svou žádostí uspět?

To je otázka, kterou jsme položili přímo Ministerstvu financí. To výsledek posouzení žádosti samozřejmě komentovat nechtělo, už loni ale zamítlo podobnou žádost Karlovarskému kraji, který se na úhradě korekcí také podílel a od státu si na zaplacení půjčil 300 milionů korun.

V případě neúspěchu chce Ústecký kraj alespoň přesvědčit stát, aby splátky za půjčky vrátil opět do kraje.

Jan Bachorík/ČRo Sever


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*