V Teplicích bude i letos mezinárodní šachový turnaj

  •  

Šachový klub v současné době připravuje jubilejní 10. ročník mezinárodního šachového turnaje Open Teplice 2015, který se bude  konat v Estrádním sále Domu kultury  ve dnech 13. až 21. června.  Za deset let trvání  z tohoto turnaje pořadatelé vytvořili  skutečně prestižní a nejsilnější turnaj u nás, který je známý i v zahraničí. Prvního ročníku v roce 2006 se zúčastnilo 36 šachistů pouze z České republiky, mezi nimiž byl jen jeden velmistr. Loňského turnaje se zúčastnilo již 160 šachistů z 23 zemí včetně USA s patnácti velmistry. Na letošní turnaj se hlásí renomovaní světoví velmistři již od konce minulého roku, což je u nás opravdu neobvyklé.

Tři měsíce před začátkem  je přihlášeno zatím 51 hráčů z devatenácti zemí, z nichž je opět patnáct velmistrů. V čele startovní listiny je mladý velmistr z Izraele Evgeny Postny, který byl  členem izraelského olympijského šachového týmu. Z Izraele přijedou dva velmistři, jeden mezinárodní mistr a mezinárodní mistryně. Jako každým rokem přijedou do Teplic i výborní šachisté z  Ruska, které je nyní ve světovém  žebříčku na prvním místě.

Po třech letech se opět přihlásil i brazilský velmistr Fier, který teplický turnaj vyhrál v roce 2012. Ozdobou na startovní listině je rodačka z Ukrajiny mezinárodní mistryně Elena Sedina, která však hraje pod vlajkou Itálie. Do Teplic letos zavítá poprvé vynikající polský velmistr Heberla, který jako zázrakem bez vážnějšího zranění přežil vlakové neštěstí u Studénky v roce 2008, i když jel v prvním, nejvíce zdemolovaném vagoně. Z českých velmistrů je přihlášen Jiří Štoček. Turnaj je devítikolový. Každý den se hraje jedna partie, která může trvat třeba pět hodin. Účastníci  mají kávu, chlazenou vodu a drobné občerstvení zdarma. Bude také zajištěn živý přenos prvních osmi partií, které mohou zájemci sledovat na turnajových stránkách.

O turnaj je takový zájem, že pořadatelé museli již odmítnout několik velmistrů v východních i západních zemí. O tom, že Open Teplice má již světové renomé, svědčí i gratulace, kterou Šachovému klubu Teplice zaslal při příležitosti X. ročníku turnaje prezident Mezinárodní šachové federace ( FIDE ) Kirsan Ilyumzhinov. Stránky turnaje: www.openteplice.cz


Pavel Kirs, Šachový klub Teplice


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*