Tři čtvrtiny zaměstnaných lidí pracují v Ústeckém kraji v jiném oboru, než který vystudovali

Úřad práce - ilustrační foto - Foto: Vladan Dokoupil
  •  

Úřady práce zveřejnil počet lidí, kteří byli v březnu bez místa. Míra nezaměstnanosti je v Ústeckém kraji pravidelně nejvyšší v zemi. Tři čtvrtiny všech zaměstnaných navíc pracují v oboru, který nevystudovali. Dochází tak k zajímavým situacím, kdy třeba politolog nachází zaměstnání u policie.

„Určitě dnes není nic jisté, hlavně v soukromé sféře a to byl jeden z důvodů, rozhodnout se pro tuto práci,“ vysvětluje výběr svého uplatnění 28-ti letý Lukáš Voženílek. U policie má o něco větší jistotu zaměstnání než například v soukromé firmě. V jeho případě se ovšem nejednalo jen o jistotu místa.

„Vedl mě jednak zájem o studium kriminální psychologie, kriminologie, extrémismu, o kterém jsem psal svou diplomovou práci a také pokračování v rodinné tradici,“ říká vystudovaný politolog a politický filozof. Zatím slouží jako řadový policista. Do budoucna ale počítá s postupem a chce se věnovat například už zmíněnému extrémismu.

„Nastupoval jsem s nějakými ideály a čekal jsem, že ta cesta bude jednodušší. Je to dlouhá strastiplná cesta a to co člověka utváří, to se z něj ve finále stane,“ doplňuje.

Lukáš Voženílek se pro jiný obor zaměstnání rozhodl dobrovolně. Řada lidí si ovšem vybrat nemůže. V Ústeckém kraji navíc tři čtvrtiny lidí pracují v jiném oboru, než který vystudovali. Jedním z důvodů je špatná volba dalšího studia po základní škole nebo nedostatek pracovních příležitostí v některých oborech.

Jan Bachorík/ČRo Sever


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*