FOTO: V Krupce odhalili pamětní desku Bohdana Ostroveršenka

  •  

Zakladateli v Teplicích dobře známého Brixiho komorního souboru Bohdanovi Ostroveršenkovi (1936-2013) odhalili v Krupce pamětní desku. Je umístěná na zdi kostela Nanebevzetí Panny Marie, o jehož záchranu se Bohdan Ostrovešenko zcela zásadním způsobem zasloužil. „Bohdan Ostroveršenko byl poctivý a pracovitý člověk, znalec církevní hudby.

Byl člověkem, kterému záleželo na stavu věcí kolem sebe, a to nejenom hmotných, ale také duchovních. Zasloužil se o záchranu jak tohoto kostela, kde je umístěna jeho pamětní deska, tak také mnoha jiných památek. Vzpomínejme na něj s úctou a udělejme vše pro to, abychom úspěšně navázali na dílo, které nám zde zanechal“, řekl během slavnostního setkání Zdeněk Matouš.

Bohdan Ostroveršenko se významně se podílel na záchraně církevních památek a hudebního dědictví skladatele Josefa Klobautschnika. V roce 2000 byl iniciátorem záchrany městského kostela Nanebevzetí P. Marie v historické části Krupky, kde hrozilo zřícení krovu a rozvalení obvodových zdí.

Díky znalosti německého jazyka byl v kontaktu s odsunutými krupskými rodáky sdruženými v Heimatgruppe Graupen und Umgebung zu Ausburg  a organizoval jejich návštěvy v rodném městě. Spolupracoval také se saskými spolky Gemeinde Bad Gottleuba und Berggieshubel na propagaci našeho příhraničí.

Odhaleni_pametni_desky_Bohdana_Ostroversenka_1 Odhaleni_pametni_desky_Bohdana_OStroversenka_2 Pametni_deska_Bohdana_Ostroversenka Zdenek_Matous_pri_odhaleni_pametni_desky_Bohdana_Ostroversenka

Veronika Vorlíčková


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*