Muž unikal zákonu od roku 1999, zadrželi ho na letišti

  •  

Velice nepříjemné překvapení čekalo na letišti na 43letého muže, který minulý týden přicestoval do České republiky. Hned na letišti ho totiž zadrželi policisté, kteří po něm pátrali téměř třináct let, jelikož byl na Asiata od roku 2002 vydán souhlas se zadržením kvůli neplacení výživného.

Muž, kterému se v roce 1995 narodila v naší republice dcera, totiž od roku 1999, kdy natrvalo odcestoval zpátky do Vietnamu, neplnil vyživovací povinnost na své dítě. Během let, kdy žil ve své rodné zemi, tak dluh „narostl“ až na dvě stě tisíc korun.

Vietnamec u výslechu vypověděl, že vůbec netušil, že měl nějaké peníze na dceru platit a svým zadržením byl velice zaskočen. S pomocí známých dal celou dlužnou částku dohromady a neuhrazené výživné poškozené hotově zaplatil.

Po dohodě se státním zástupcem bylo ve věci užito zvláštní ustanovení o účinné lítosti, kdy trestní odpovědnost za trestný čin zanedbání povinné výživy zaniká, jestliže trestný čin neměl trvale nepříznivých následků a pachatel svou povinnost dodatečně splnil dříve, než soud prvního stupně počal vyhlašovat rozsudek. S ohledem na uhrazení celé dlužné částky byl muž propuštěn ze zadržení a celý případ bude odložen ad acta.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*