Moldavská dráha oslaví 130 let – má i výroční poštovní známku

Historická lokomotiva (ilustr. obr.)Foto: Oldřich Zadražil
  •  

Velká sláva čeká 16. května Moldavskou dráhu – lidé totiž budou moci oslavit 130 let od postavení železnice z Litvínova do Saska. Trať má při této příležitosti i vlastní poštovní známku. Trať oživila Krušné hory, svá nejlepší léta už má ale za sebou. Teď tam jezdí jen osobní vlaky. Výstavbu železničního spojení si podle Michala Švece z Klubu přátel Krušnohorské železnice v 19. století vynutila těžba uhlí.

„Uhlobaroni na Mostecku a Teplicku potřebovali odbyt uhlí. Nebýt dolování a nálezu uhlí, asi pravděpodobně by trať nevznikla, protože nejlepší odbytiště našli v Sasku,“ vysvětluje Michal Švec.

Vlaky přestaly jezdit 8. května 1945, s koncem války. I když na druhé straně bylo východní Německo, už se železniční doprava neobnovila.

„Je tu hodně technických unikátních zařízení. Jedno nejunikátnější je v Dubí. To je ta úvrať, která je na té poštovní známce. Pojedete od Moldavy, vjedete do Dubí a zase vyjíždíte zpátky, tak si říkáte: ,To není možné, my jedeme zpátky na Moldavu. Ale nakonec odjedete směrem do Mostu,“ popisuje Švec.

Autorem výroční známky je Adolf Absolon. Předlohu vybíral z několika historických fotografií – nakonec u něj zvítězil snímek z období kolem roku 1880. Zachycuje pracovní vlak u nádraží v Dubí z doby, kde se trať na Moldavu teprve stavěla. Kromě známky si lidé na poštách budou moci koupit i sběratelské archy.

„Oba aršíky ukazují mosty. Jeden je nad obcí Mikulov, druhý je hraniční. Nahoře jezdí lidé a chodí pěší, je to ten hraniční most na Moldavě,“ upřesňuje Švec.

  1. narozeniny Moldavské dráhy mohou lidé v sobotu 16. května oslavit. Jaký je program?

„Pojede historický parní vlak, ale už je bohužel vyprodán. Takže kdo má zájem, může v 10 přijít do železniční stanice Osek-město, tam uvidí příjezd vlaku a uvidí inauguraci známky. Bude tam také program pro děti. Může si koupit známku i s pamětním razítkem nebo pamětní pohlednici a může si prohlédnout železniční expozici.“

Po 11 hodině se parní vlak vypraví na Moldavu, odkud se lidé autobusem dostanou na Flájskou přehradu. Tam je totiž od 9 do 16 den otevřených dveří.

Podrobnosti o Moldavské dráze i plánovaných oslavách naleznete na webových stránkách Klubu přátel Krušnohorské železnice.

Gabriela Hauptvogelová/ČRo Sever


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*