Tropické teploty a málo deště se negativně projeví i na letošní sklizni vína

Víno (ilustr. obr.)Foto: Stock Exchange
  •  

Druhá polovina července a první týdny v srpnu. To jsou pro vinaře ty důležité týdny, kdy sledují, jak bobule hroznů rostou a nabývají na objemu. Proto, aby měly dostatek slunce, vinaři odstraňují i přebytečné listy na keři. Takzvaně je odsečkují. A to udělali samozřejmě i letos, ale pak začala vedra a příliš slunce některým odrůdám neudělalo dobře.

„Hlavně by na těch hroznech nebyly tyhle spálené bobule, to je od sluníčka. Vypadá to úplně jako bezinky…“ popisuje Pavel Hrabkovský jak vypadají hrozny modré odrůdy Dornfelder, které pěstuje ve vinohradě na vrchu Radobýl v Českém středohoří. I přes to, že už začalo pršet, budou podle Pavla Hrabkovského ty dopady na úrodu výrazné.

To, jak hodně tropické teploty a sucho ovlivní úrodu vinné révy, záleží na lokalitě a druhu půdy, ve které je vinohrad vysázený a samozřejmě na odrůdě.

Blízko má svůj vinohrad pod třešňovkou také Dalibor Mikulenka, který říká, že počasí ho omezovalo hlavně při práci na vinici.

„Přes ta horka vinice vypadá velmi dobře a je v dobré kondici. Kvůli teplotám víno rychleji dozrává a u brzy zrajících odrůd je třeba sledovat obsah kyselin v moštu a podle toho se řídit při sklizni.“

Rané odrůdy jako Müller Thurgau nebo Muškát moravský vedrům na Litoměřicku odolaly docela dobře. Jejich sklizen začne zhruba v tradiční čas a to v půlce září.

Lucie Valášková/ČRo


  •  

1 komentář z Tropické teploty a málo deště se negativně projeví i na letošní sklizni vína

  1. мошенничество статья ук рк 2016

    в судах первых и апелляционных инстанциях

    Delete this!
    Удали это!

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*