VIDEO, FOTO: Babiš souhlasí s prolomením limitů na dole Bílina

  •  

Lidé pracující na dole Bílina a v elektrárně Ledvice nejspíše nemusejí mít starosti o budoucnost.

Předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš, který se dosud vyjadřoval zdrženlivě k možnému prolomení limitů těžby, nyní s jejich posunutím na tomto dole souhlasí.

Podle něho je potřeba zajistit dostatek zdrojů pro elektrárny a teplárny. Z Bíliny jde uhlí hlavně do Ledvic, Mělníka a Teplárny Ústí nad Labem.

Podle Babiše je situace v Bílině jiná než třeba na dole ČSA. Hlavně kvůli tomu, že posunutím limitu těžby nepadnou žádné obce. „Severočeské doly patří společnosti ČEZ, kde má stát majoritní podíl. Je to logické,“ uvedl. Nevyloučil, že by vláda mohla limity prolomit již v říjnu na výjezdním zasedání v Ústeckém kraji.

Generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše, který ministry Andreje Babiše a Richarda Brabce ve čtvrtek doprovázel v ledvické elektrárně a bílinském dole, zpráva evidentně potěšila. „Já jsem to očekával. Nebylo by logické tu uhlí nechat,“ uvedl.

Pokud by limity nepadly, musely by Severočeské doly začít za pět let se zužováním těžby. Jejich vedení má v plánu těžit déle. V místech, kam již nebudou smět rypadla, i hlubinným způsobem ze dna stávajícího dolu. To má brzy dosáhnout výšky 0 metrů nad mořem. Po skončení těžby prý na místě dolu vznikne jezero o rozloze deset kilometrů čtverečních.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*