FOTO: Chráněné bydlení Arkadie se představilo veřejnosti

Uživatel služby Chráněné bydlení Tomáš N. v kuchyňce. Foto: Josef Hon
  •  

Komunitní byt Arkadie, ve kterém je poskytována sociální služba Chráněné bydlení, přivítal v rámci dne otevřených dveří několik desítek hostů.

Umožnil jim seznámit se s nově rekonstruovanými prostory, ale také s protagonisty a parametry této nově poskytované služby.  Hostitelem byl jak jeden z prvních uživatelů této služby (druhý je v současné době se svými kamarády z Arkadie na dovolené v Chorvatsku) tak asistentky, tuto službu poskytující.

Hosty byli v první hodině rodiče obou prvních obyvatel komunitní domácnosti a řada těch kdo se nějakým způsobem podíleli na realizaci této rekonstrukce, posléze i další zájemci zejména z řad klientů, zaměstnanců a přátel Arkadie. Jedním z hostů byla také Iva Bejčková, která ředitelce Arkadie Lence Machaloušové předala dar zaměstnanců firmy DPD, výtěžek tomboly na zaměstnanecké akci ve výši 15 tisíc korun. Tento dar poslouží rovněž k dovybavení této domácnosti.

Chráněné bydlení je služba, o jejímž zavedení uvažovalo vedení Arkadie řadu let. Po dvanácti letech poskytování služby Podpora samostatného bydlení nastaly podmínky pro zavedení náročnější  služby pro postiženější klienty.

Statutární město Teplice poskytlo čtyři malometrážní byty a svolilo k jejich přestavbě na komunitní byt a firma BAST-KL se podle projektu Marcely Koukolové pustila do rozsáhlé přestavby. Finanční stránka projektu byla pokryta zejména výtěžkem adventního koncertu České televize a dary firem i jednotlivců. Celkem si rekonstrukce vyžádala investici 1 milion 300 tisíc, dalších 600 tisíc si vyžádalo vybavení domácnosti.

Vznikl tak byt se čtyřmi jednolůžkovými pokojíky pro čtyři klienty, společným kuchyňským koutem, jídelnou, obývacím pokojem a dvěma sociálními zařízeními. V současné době je domácnost obsazena dvěma mladými muži, dlouholetými uživateli služeb Arkadie, další dva pokojíky na své obyvatele či obyvatelky teprve čekají.

Vytvořením této služby byla významně rozšířena škála služeb Arkadie, která nyní pokrývá prakticky všechny běžné potřeby lidí se zdravotním postižením. Znovu je třeba říci, že by to nebylo možné bez přízně Statutárního města Teplice, Ústeckého kraje a řady sponzorů a dárců z řad jednotlivců či firem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Josef Hon


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*