Teplický malíř Antonín Dudek vystavuje v zámecké jízdárně čtyřicet let svojí tvorby

Antonín Dudek a Antonín Dudek mladší - Foto: Tomáš Šácha
  •  

Čtyřicet let práce teplického malíře Antonína Dudka je teď k vidění v jízdárně teplického zámku. Autor, který je členem teplické Skupiny 75, vystupuje pod pseudonymem Antonín Dé. Malování je pro něj vášní i koníčkem.

Veřejnosti teď představuje obrazy, které visely u něj doma v obýváku. Některé byly dokonce dlouhé roky zastrčené za skříň, kde čekaly na dokončení. Na výstavě „Obrazy nestárnou“ jsou k vidění díla, kterými vstoupil do výtvarného života a také jeho nejnovější práce.

Jeho obrazy vyvolávaly vždy mimořádný zájem a rozporuplné hodnocení. „V šedesátém třetím byla v této místnosti výstava předních českých surrealistů. Mně bylo tenkrát dvanáct let. Hodně mě ovlivnili. Ty obrazy měly duši,“ prozrazuje Antonín Dudek zdroj svojí inspirace.

Autor, který po celou dobu zůstal věrný malbě a kresbě říká, že se hodně učil od starých mistrů. Na některých plátnech je tato inspirace vědomě přiznaná. Na několika obrazech se například objevuje tvář Leonardovy Mony Lisy. „Když jsem dopíjel vínečko, uviděl jsem na dně sklenky její prohnutý obličej. Tak jsem si řekl: namaluju ji. Obraz se jmenuje – Popil jsem červené v příjemné společnosti,“ vysvětluje. Obrazy Antonína Dudka si můžete v jízdárně teplického zámku prohlédnout až do 25. října.

Tomáš Šácha/ČRo Sever


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*