Collegium Hortensis na Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi

Premiérově zazněl jeden z pěti hymnů sv. Tomáše Akvinského. Zdroj: Collegium Hortensis
  •  

Ve Staré Boleslavi se již tradičně při svátku sv. Václava otvírají brány města pro všechny, kteří si na tomto poutním místě připomínají naše národní a státní tradice. Národní svatováclavská pouť je hlavní akcí státního svátku Dne české státnosti a těší se velké pozornosti veřejnosti. I letos jsme se sešli na Mariánském náměstí, abychom doprovodili svým zpěvem slavnostní Mši svatou.

Za hudebního doprovodu Hudby Hradní stráže a Policie ČR, kterou jako vždy dirigoval plk. Jan Zástěra, doprovodili zpěvem eucharistickou slavnost sbor Collegium Hortensis, Chrámový sbor Václav a Chrámový sbor při kostele sv. Bartoloměje, Kyje. Premiérově zazněl jeden z pěti hymnů sv. Tomáše Akvinského Adoro te devote z r. 1264 v úpravě Jana Zástěry.

V tomto roce, v roce 600 výročí upálení Mistra Jana Husa, zazněla premiérově také skladba Christi Virgo, která volně zpracovává mariánský hymnus. Píseň, která zněla z úst Mistra Jana na jeho poslední cestě k hranici. Nechyběla ani česká mešní píseň V zemi věrných Čechů ke sv. Václavovi. Jako každý rok, i letos doprovodilo celou akci slunce a nad Mariánským námětím se po celé dopoledne vznášela hřejivá atmosféra radosti a pohody.

Milena Hampejsová, sboristka


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*