Akce Planetária Teplice v lednu

  •  

Podívejte se na program Planetária Teplice, které je otevřené každou středu a neděli. Najdete jej v Koperníkově ulici a bližší informace naznete zde.

STŘEDA 6. 1.

19:00 HRA SVĚTEL A STÍNŮ

Blíže se seznámíme se stínohrou těles ve sluneční soustavě. Ukážeme si principy vzniku zatmění Slunce či Měsíce, a nejen to. Zajímat nás budou i příbuzné úkazy. Těmi jsou například přechody Merkura a Venuše přes Slunce, nebo zákryty hvězd Měsícem či planetkami.

NEDĚLE 10. 1.

14:00 POHÁDKY A SOUHVĚZDÍ

Série tří filmových pohádek, ve kterých se znovu setkáme se zvídavým popletou Rákosníčkem a vydáme se s ním až na oblohu, kde bude potkávat různá souhvězdí a hvězdy. Tentokrát v příbězích: Jak Rákosníček zachránil Polárku před slunečním paprskem, Jak Rákosníček zachraňoval Raka, až se mu z toho zatočila hlava a Jak Rákosníček s Malým a Velkým psem neuhlídali Měsíc. Po pohádkách se děti seznámí se zimními souhvězdími.

19:00 HRA SVĚTEL A STÍNŮ

Blíže se seznámíme se stínohrou těles ve sluneční soustavě. Ukážeme si principy vzniku zatmění Slunce či Měsíce, a nejen to. Zajímat nás budou i příbuzné úkazy. Těmi jsou například přechody Merkura a Venuše přes Slunce, nebo zákryty hvězd Měsícem či planetkami.

STŘEDA 13. 1.

19:00 HVĚZDNÁ OBLOHA V LEDNU

Pomocí přístroje planetária se podíváme na současný stav oblohy. Ukážeme si hvězdy a souhvězdí viditelná na obloze od večera do rána. Během naší procházky pod hvězdnou oblohou se zmíníme o objektech vhodných k pozorování pomocí malých dalekohledů. Řekneme si jaké úkazy a děje se na obloze odehrají. Podíváme se na viditelnost planet a zmíníme novinky a zajímavosti z astronomie.

NEDĚLE 17. 1.

14:00 POHÁDKY A SOUHVĚZDÍ

Série tří filmových pohádek, ve kterých se znovu setkáme se zvídavým popletou Rákosníčkem a vydáme se s ním až na oblohu, kde bude potkávat různá souhvězdí a hvězdy. Tentokrát v příbězích: Jak Rákosníček předjížděl Velký vůz a co z toho bylo, Jak Rákosníček zachránil Polárku před slunečním paprskem a Jak Rákosníček udělal z nebeského Draka kolotoč. Po pohádkách se děti seznámí s cirkumpolárními souhvězdími.

19:00 HVĚZDNÉ NEBE + SLUNCE A ČLOVĚK

Kombinovaný pořad, který nás v první části pomocí přístroje planetária zavede na oblohu a seznámí nás s aktuálními souhvězdími. Ve druhé části nás čeká film o vývoji názorů na Slunce a sluneční soustavu od pravěku do současnosti.

STŘEDA 20. 1.

19:00 LEDNOVÁ HVĚZDNÁ OBLOHA

Za pomoci přístroje planetária se podíváme na současný stav oblohy. Ukážeme si hvězdy a souhvězdí, která se na obloze objeví během jedné pozorovací noci. Začneme ještě u letního souhvězdí Labutě. Pak se vydáme na podzimní oblohu za Pegasem, Andromedou, Vodnářem, Rybami a Perseem. Pokračovat budeme u zimních souhvězdí, poznáme Býka, Blížence, Vozku, Oriona, Velkého i Malého psa. Dále se podíváme na jarní část oblohy s Pastýřem, Lvem a Pannou a putování po obloze zakončíme na letní obloze u Labutě a Lyry.

NEDĚLE 24. 1.

14:00 POHÁDKY A SOUHVĚZDÍ

Série tří filmových pohádek, ve kterých se znovu setkáme se zvídavým popletou Rákosníčkem a vydáme se s ním až na oblohu, kde bude potkávat různá souhvězdí a hvězdy. Tentokrát v příbězích: Jak Rákosníček udělal z nebeského Draka kolotoč, Jak si Rákosníček nepomohl k nebeské Koruně a Jak Rákosníček přivedl k nebeskému Pastýři zatoulané hvězdy. Po pohádkách se děti seznámí se zimními a jarními souhvězdími.

19:00 LEDNOVÁ HVĚZDNÁ OBLOHA

Za pomoci přístroje planetária se podíváme na současný stav oblohy. Ukážeme si hvězdy a souhvězdí, která se na obloze objeví během jedné pozorovací noci. Začneme ještě u letního souhvězdí Labutě. Pak se vydáme na podzimní oblohu za Pegasem, Andromedou, Vodnářem, Rybami a Perseem. Pokračovat budeme u zimních souhvězdí, poznáme Býka, Blížence, Vozku, Oriona, Velkého i Malého psa. Dále se podíváme na jarní část oblohy s Pastýřem, Lvem a Pannou a putování po obloze zakončíme na letní obloze u Labutě a Lyry.

STŘEDA 27. 1.

19:00 MYTHOLOGIE ZIMNÍ OBLOHY

Souhvězdí – obrázky utkané z hvězd, které si lidé z různých kultur a civilizací různě na obloze vytvořili. Lidé si spojili hvězdy do obrazců a těm dali jména. Vytvořili tak souhvězdí. Víme, co znamenají a co se k nim váže? Půjdeme po stopách starověkých představ o hvězdné obloze, tentokráte zimní.

NEDĚLE 31. 1.

14:00 Pohádka LOVEC ORION

V pohádce se seznámíme s Jitřenkou, malou dívenkou z oblohy, která na veliké louce prožívá mnoho různých dobrodružství. Na louce žije mnoho zvířat, která loví veliký Orion. Podíváme se na jeho souboj se zlým býkem, ve kterém mu pomáhají jeho věrní psi, a poznáme tajemnou paní z Měsíce a jejího štířího pomocníka.

19:00 HVĚZDNÉ NEBE + HVĚZDNÝ VESMÍR

Kombinovaný pořad, který nás v první části pomocí přístroje planetária zavede na oblohu a seznámí nás s aktuálními souhvězdími. Ve druhé části nás čeká film o galaxiích, kvasarech, neutronových hvězdách a mlhovinách. Dozvíme se také, jak hvězdy vznikají.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*