Mnohé maminky neumí správně nosit děti

  •  

Věra Jonczy, která je laktační poradkyni a odbornicí na psychomotorický vývoj dítěte, ve svém volném čase, jako dobrovolnice pomáhá maminkám na stanici fyziologických novorozenců, která je součástí Dětského a dorostového oddělení teplické nemocnice. Učí je jak se starat o nově narozené miminko. Na oddělení pořádá také semináře o tom, jak s dětmi správně manipulovat. Vše zdarma.

Jak jste se k této službě dostala?
Můj manžel pracuje v Krajské zdravotní jako nemocniční kaplan. Jednou se na poradě setkal s vrchní sestrou Dětského a dorostového oddělení, paní Tetřevovou, kde spolu hovořili, o mé práci. Manžel mi s ní sjednal schůzku a my jsme se na ní domluvily jak na kurzech o manipulacích, tak o práci na novorozeneckém oddělení. Samozřejmě s laskavým svolením pana primáře.

Děláte to už pět let, kolik maminek vám prošlo kurzy?
Kurzy probíhají jednou měsíčně a v průměru se jich zúčastní pět maminek. Takže za těch pět let kurz navštívilo asi 300 zájemců. V  podstatě je to mnohem více maminek, protože pak každou středu pracuji ještě na porodnici, kde jim pomáhám s tím, co potřebují. Nejen s manipulací, ale i s koupáním i kojením. Na oddělení jsem zjistila, že maminky nejvíce řeší problematiku kojení. Ale často se dostaneme i na osobní problémy. Co se týče zdravotní stránky, mají maminky v nemocnici vše, co potřebují, ale trochu chybí ten lidský rozměr, protože na to prostě není čas. A tuto mezeru se snažím vyplnit.

Učíte maminky pracovat s novorozenci. Umí to nebo ne?
Každá maminka se snaží pro dítě udělat to nejlepší. Ale v dnešní době vidím velký problém v tom, že současné generace nežijí spolu. Dříve babička učila maminku a ta pak svojí dceru a tak dále. Mladá žena měla šanci se to naučit a odkoukat. Nyní mladé ženy často žijí samy, v problémech se ztrácí, a proto si hledají informace na internetu anebo jsou rády, když někdo přijde a poradí.

Slyšel jsem vás na kurzu upozorňovat na chybné vzpřímené držení novorozeněte. Dělají rodiče mnoho takových chyb?
Určitě ano, protože to tak vidí a předpokládají, že to je správně. Přečtou si v literatuře spoustu informací, kdy dát dítěti první jídlo, jak dlouho kojit a nekojit, ale už se tolik nezabývají správným psychomotorickým vývojem dítěte. Dělám s dětmi 20 let a vidím, jak se změnil životní styl. Děti jsou nuceny k předčasným pohybovým aktivitám. To se pak projeví skoliózou, špatným držením těla a dalšími problémy. Mnoho maminek zapomíná na to, že velká většina potíží s páteří a velkými klouby, vzniká nesprávným pohybovým vývojem od narození do doby samostatné chůze.

A nakonec, co je pro novorozeně nejdůležitější?
Dítě by mělo cítit, že je přijímáno, potřebuje pocit jistoty a bezpečí. Narozené dítě vnímá z 95 procent kůží. Proto cítí hlavně dotyky, hlazení, také matčin hlas a její vůni. Něžná náruč mámy a správná manipulace přispívají ke správnému psychomotorickému vývoji novorozence. lu

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*