Na zámku bude k vidění antika

  •  

Zámek Duchcov chystá v letošním roce několik novinek.

Začátkem června tu otevřou stálou expozici Okouzlení antikou – nový okruh bez průvodce. V osmi komnatách bude vystaveno několik desítek kopií antických plastik ze sbírky Univerzity Karlovy v Praze doplněných o předměty ze sbírek NPÚ, devátá místnost bude určena pro tematickou edukaci. „Výstava nabídne exkurzi do antiky, jejího umění a mytologie, zároveň ukáže vliv antické inspirace na kulturu šlechty, a to v autentickém zámeckém prostředí,“ uvedla mluvčí Národního památkového ústavu Jana Hessová.

NPÚ také v místech, kde to z provozních důvodů neomezí kasteláni, povoluje od letošního roku návštěvníkům fotografovat. Nesmí ale používat blesk, stativ, selfie tyče a zdržovat nebo rušit prohlídku.

Začátkem března byl také spuštěn nový web NPÚ a všech památkových objektů v jeho správě. Přizpůsoben je hlavně pro snadné a rychlé vyhledávání na chytrých telefonech a jeho obsah ovlivňuje lokace uživatele – nabízí mu informace o památkách v jeho blízkosti či tipy na výlety. Sjednocení struktury webů všech památek NPÚ pomůže orientaci v nabízených službách a informacích.

Věrnostní program Klíč k památkám bude od letošního roku fungovat na základě načítání unikátních QR kódů z mobilu či papírového pasu přímo v pokladně zámku při nákupu vstupenek, princip šesté návštěvy zdarma i možnosti účasti ve slosování o ceny zůstává zachován, stejně tak jako možnost sbírání razítek.

Letošní plán akci

1. 5. – 31. 8. Pověsti z hradů, zámků a podzámčí – výstava panenek a háčkovaných oblečků pro panenky v Galerii Giacomo

14. 5. Casanova nebo Trautzl? – jednoaktová komická opera

3. 6. – 30. 10. Okouzleni antikou – výstava odlitků antické plastiky ze sbírek ÚKAR FF UK v Praze

10.–11. 6. XXII. Casanovské slavnosti – divadlo na nádvoří, hudební festival v zámecké zahradě, historický šerm, jarmark dobových řemesel, ohňostroj a světelná podívaná

10. 6. Zámek ožívá a možná přijde i Casanova – řetězové oživené prohlídky zámecké expozice s mnoha překvapeními

30. 7. Modelářský festival v zámecké konírně

27. 8. Hradozámecká noc – Casanova se žení – oživené prohlídky a hudebně-taneční program

1. 10. Jak se natáčel film Giacomo – živá legenda. Prohlídky zámku potmě – oživené prohlídky expozice s promítáním filmu o životě Casanovy na zámku Duchcov


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*