Blue Rocket: Všechno jsme si tvrdě vydřeli

  •  

Tepličtí Blue Rocket za svoji téměř dvacetiletou existenci odehráli stovky koncertů. Na pódiu se střídali s legendami světové ho i českého rocku, jakou jsou Nazareth, Ken Hensley, Čechomor nebo Kabát. Právě vydávají svoji třetí desku, tentokrát s názvem Vařím si čaj, a tak jsme nejen vzpomínali se zpěvákem Markem Lepším a basákem VítemChocholoušem.

Martina Seewaldová

Vraťme se na začátek. Jak vlastně kapela vznikla?

Vít: Kapela už je tak stará, že už si málokdo pamatuje, jak vlastně vznikla.

Marek: V roce 1996 mě Jura Machač seznámil s Petrem Samkem, v té době to byl mladý, útlý chlapec s akustikou.V Knaku hráli Mezz a já si s Petrem vyměnil číslo, tehdy ještě na pevnou linku 276 64 to bylo, no a já rychle pochopil, že moje el. kytara patří jemu do ruky, ale jen výmněnou za jeho akustiku. Na sklonku roku 97 už byl z vojny Daniel Slavík, basa, a Tomáš Lázňovský, bicí, no a Blue Rocket byli na světě. Hráli jsme do roku 2000, hráli beze mě, já byl odejit, ale to pra- vý přišlo až s rokem 2006, kdy Tom oslovil Péťu a ten následně mě a Dana, shodou okolností naZLS a září bylo naše. Od té doby datujeme BR, tak jak je znáte, samozřejmě za účasti dalšího člena, a to Honzy Černého.

Kdo všechno Blue Rocket prošel?

Vít: Kapelou Blue Rocket prošlo mnoho lidí, od zpěvaček, bedňáků, basáků, techniků a různých jiných ků a ček… Prokazatelně jsou od té doby všichni považováni za mentálně, fyzicky nebo jinak indisponované, povětšinou se z nich stali invalidní důchodci nebo jinak daňově zvýhodnění jedinci.

Marek: Jmenovitě F. Šašek klávesy, O. Dědič kytara, J. Horváth alias Vilík bicí a basy J. Fojtík, F. Janačík. A svého času kytarista Víťa Mádlo Chocholouš, který teď hraje na basu. Aneb z kytaristy basákem za dva roky, mohl by napsat brožuru. Se zpěvačkama to je jiná, těch bylo, Lucka, Petra, Bára, Míša, Lenka, Tereza a sedmá z devíti, naše Jana, i když na první desce Starej kmen je slyšet i Brigita a nemůžu zapomenout mladičkou Wendy. Většina stačila otě- hotnět během prvního roku, tak- že spotřeba byla opravdu velká.

Pustili jste do mužské kapely ženu, co to?

Vít: My jsme ženy do kapely pouze přibrali, posléze se ony pustily do nás. Marek: Žena jest nádoba hříšná a rockenrol bez hříchu, no pardon. Nehledě na to, že Janie je spíš kámoš než kamarádka, takže richtig.

Je složité prorazit, když kapela není z Prahy, ale z Teplic?

Vít: Když máte peníze, není složité nic. Bohužel anebo bohudík pro nás, týká se nás až možnost druhá, a to ta, že musíte tvrdě dřít na všem od začátku do konce a vše si tvrdě vydřít a všeho dosáhnout vlastními silami. Nás to naštěstí jen posunuje dál a dál.

Marek: Těžký je všechno, když je člověk línej, ale my makáme všichni jedním směrem, což je pro Raketu lepší. Samo, že vedou i jiné cestičky, ale tolik peněz my zatím nemáme.

Blue Rocket (4)

Jaké vzory máte? Když jsme v Teplicích, nabízí se kapela Kabát…

Vít: Je nás šest lidí v kape le, každý máme jiný vzor, to je asi určitě jasné.

Když mluvíte o Kabátech, viděli jste v České republice nějakou víc úspěšnou kapelu?

Odpověď je asi nasnadě. Troufáme si říct, že po loňském turné, kde jsme jim dělali předkapelu, jsme po Kabátech druhá nejhlasitější country kapela v republice.

Marek: Kabát je fenomén doby. Pro nás určitě vzor toho, jak se dá pracovat u nás doma a přitom na evropské úrovni. Já osobně jsem beatlesák a vů- bec mám rád Anglii za to, jak po léta udává směr a možnos- ti v populární i rockové hudbě, ale jinak miluju vše, co má co sdělit – Vivaldi, Kryl, D.A.D, Kid Rock, Tučný, Amy, FF, Slash…

Prý jsou vašimi mentory producent Jarda Helešic a kytarista Ota Váňa z Kabátů?

 

Vít: Právě teď doděláváme nové album s názvem Vařím si čaj. Než jsme se pustili do na- hrávání, chtěli jsme mít profi názor nad věcí, a tak jsme zavolali našeho kamaráda Otu Váňu, který nás posunul z hlediska ať už produkčního, či muzikantského o kousek dále, zkrátka nám kamarádsky poradil, jak se to má dělat. A producent naší des- ky Yarda Helešic? Ten nám teprve ukázal, jak se to má dělat… Dal nám nový pohled na věc, poradil nám co a jak, ukázal nám, jak jednoduché ve finále je natočit profi desku, posunul nás o další mílový krok dál. A jako bonus nám z basáka udělal vegana.

Marek: Ano Yarda je producentem celé desky Vařím si čaj a Ota, Tomáš, Hurvajs, Pepa a Milan, to jsou kamarádi, půjčili nám kytary, poradili, popili, pokecali. Díky, kluci, i touto cestou.

Právě vychází vaše nová deska Vařím si čaj. Rockeři a čaj?…

Vít: Víte z čeho všeho se dá uvařit čaj…?

Marek: …čaj je mocný a uvařit se dá i z durmanu, nebo jiných méně splašených drog, jako je třeba mateřídouška. Jinak, mezi námi, co by to bylo za čaj bez kapky rumu…?

Blue Rocket (6)


Jak deska vznikala?
Vít: Deska vznikala sama od sebe. Jsou na ní věci od našich mladých let, až po věci, které vznikly v dobách dnešních. Je na ní zachycena většina našich emocí, od naštvanosti, nadšenosti, zamilovanosti, radosti, smutku až po úplnou nasranost. Vznikala s mnoha lidmi a s mnoha zážitky a v mnoha situacích. Je to takový náš deník toho, co se stalo. V každé písničce je část každého z nás. S kým a kde vznikala? Natáčená byla v Ostravě ve studiu Citron a v Praze v Sound studiu Barrandov, kterým touto cestou moc děkujeme. Nedá se říct, že by vznikala přímo tam, ale lidé, co se kolem nás v tu chvíli objevovali a ovlivňovali nás, ovlivnili zároveň nás i naši výslednou práci. Navíc obě ty místa, kde jsme desku natáčeli a tvořili, mají neuvěřitelnou energii, která nás nějakým záhadným způsobem nabila a povzbudila. Komu se podaří natáčet ve studiu, kde natáčely legendy jeho mladých let?

Na co se mohou fandové na desce i v souvislosti s jejím vydáním těšit?

 

 Vít: Na desce se můžou těšit na 11 písniček, které jím určitě vyzují sandály. A když ne, tak je aspoň naštvou… Dělíme muziku na dvě kategorie. Buď vás baví, nebo ne. My doufáme, že spadneme povětšinou do té první kategorie. Děláme muziku od srdce a naším cílem je hlavně bavit naší muzikou ostatní lidi. O nic jiného ani nejde. Dělat muziku bez obecenstva nemá smysl. Máme naplánované dva křty naší desky. Jeden v Praze 19. května, druhý 27. května u nás doma v Teplicích. Chtěli bychom tímto pozvat všechny čtenáře Žít Teplice. Bude to sranda a bude to pojaté ve velkém stylu, kterým doufáme, že potěšíme všechny návštěvníky. A hlavně si uděláme nezapomenutelný
zážitek pro nás a naše nejvěr- nější, kteří nám věří a drží palce již od začátku.

Marek: Kmotry naší desky bude v Praze Kabát a u nás doma v Teplicích primátor a senátor Jaroslav Kubera.

Nová deska již není v duchu jižanského rocku. Proč jste se od něj odklonili?

Vít: Nikdy jsme nebyli jižanstí rockeři, i když jsme tak byli řazeni. Petr začínal na Michalu Tučném, Mára na Jimu Morrisonovi, Mádl na ACDC a Slashovi. Ve finále to pro někoho tvoří jižanský rock, pro nás to tvoří Rakety takové, jaké je znáte teď. Ryzí rock od srdce nás šesti pacientů. Jaký vztah máte k Teplicím?

Vít: Bydlíme všichni v Teplicích, každý jinde, ale ve finále všichni všude. Jsme Tepličáci
tělem i duší.

Marek: Jsem z Duchcova, ale Teplice jsou láska na celý život, zatímco Praha je pro mě láska na první pohled. Taky tam nevydržím moc dlouho – moc lidí, moc všeho. Teplice jsou starý a mají kouzlo nad kouzla, jsem tu šťastný.

Mohli byste žít i někde jinde?

Vít: Teplice jsou pro nás vším, duchem všichni patříme sem, i Pražák Černoch se naučil djíždět do Teplic. Na co bychom utíkali jinam…

Marek: Nechci, tady to jsou lázně, kde se člověk může vykoupat ve všem i ve kšeftě, i v bahínku, i v drogách, i v teplým vřídýlku. A tomu říkám mazec, to jinde na světě není, miluju to tu.

Neuvažujete o přesunu do Prahy?

Vít: Možná je v Praze příležitostí víc, nám jde spíš o srdce než příležitosti. Když nás někdo má rád, najde si nás kdekoliv. Praha nepraha…

Blue Rocket (5)

Předpokládám, že muzika vás neživí. Čím vlastně jste v profesním životě?

Vít: Muzika nás neživí, v profesním životě se tváříme důležitě, ale moc nám to nejde. Jsme úplně obyčejní lidé, ako-

rát máme trošku jiné zájmy, kterými se snažíme zaujmout ostatní.

Kde vás mohou fandové slyšet?

Marek: 10. června v Duchcově, 18. června na Pivocvarských slavnostech v Ústí, 25. června v Mostě… Kdo nás chce slyšet častěji, tak doporučuji, kupte si CD Vařím si čaj, nebo třeba rovnou všechny tři. Díky moc bylo to příjemný a někdy zase ahoj!

Blue Rocket (1)

Profil Blue Rocket:

Skupina Blue rocket natočila řadu demosnímků, na jednom z nich spolupracovala i se studenty teplické konzervatoře. První CD, s názvem Starej kmen, skupina nahrála v letech 2008/2009. V roce 2012 u vydavatelství Česká muzika nahrála druhé CD s názvem Modrá raketa a live DVD se záznamem z televizního studia.

Marek Lepší: zpěv
Petr Samek : zpěv, kytara
Jan Černý : kytara
Tomáš Lázňovský: bicí
Vít Chocholouš: basa
Jana Kotková: zpěv, perkuse


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*