Na vládu míří kompenzace pro horníky

  •  

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová na konci června předloží vládě bod, ve kterém žádá o zavedení příspěvků pro propouštěné horníky v Ústeckém kraji. Celkem by jim mělo být vyplaceno 218 milionů korun. Slíbila to v pondělí na jednání v Ústí nad Labem.

Princip by byl podobný jako pro horníky z Ostravska, kterým již vláda příspěvky schválila. Podle Marksové v původním návrhu příspěvky byly, ale na nátlak ministra Andreje Babiše je nakonec vláda vypustila, protože bod se týkal Ostravska. „Nyní předložím opatření týkající se přímo Ústeckého kraje,“ uvedla ministryně. Po vyplacení příspěvku dlouhodobě volali představitelé kraje v čele s hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem.

Podle předsedkyně Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje Gabriely Nekolové je útlumem těžby ohroženo 1800 horníků a dalších 3500 lidí v přidružených oborech. Příspěvek by se ale netýkal všech zaměstnanců tažebních společností, záleželo by, jak dlouho na dolech pracovali. A výše by byla stanoveny podle toho, zda pracovali v hlubinné nebo povrchové těžbě.

Marksová upozornila, že jenom letošním roce do Ústeckého kraje plyne asi miliarda korun ze státních a evropských peněz na aktivní politiku zaměstnanosti. Není jen pro horníky, ale pro každého. Je určená na hledán zaměstnání, rekvalifikace. „Pokud nějaký zaměstnavatel přijme nezaměstnaného, můžeme mu po nějakou dobu přispívat i na jeho mzdu,“ popsala možnosti pomoci.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*