V Teplicích proběhne nábor hrdinů


Přijďte 8.  října od 12:00 do 17:00 hodin do Kavárny Monopol na Masarykově třídě a zapište se během deseti minut do registru dárců kostní dřeně. Každý čtvrtý nemocný svého zachránce s potřebnou genetickou shodou nenajde, tak se to pokusme společně změnit. Pro vstup do registru stačí vyplnit dotazník a udělat si stěr z úst štětičkou.

Základní podmínky pro vstup do Českého národního registru dárců dřeně jsou věk 18 – 35 let (až do dne 36. narozenin), velmi dobrý zdravotní stav bez trvalého užívání léků (vyjma antikoncepce a léků na sezónní alergie), hmotnost alespoň 50 kg, ochota překonat určité nepohodlí a „ztrátu“ času pro záchranu života někoho neznámého.

Vstupem do registru se stáváte nadějí na záchranu života pro kohokoliv na světě, kdo onemocní leukémií či jinou vážnou poruchou krvetvrorby a ke svému uzdravení potřebuje právě transplantaci kostní dřeně.

Registrace neznamená darování, naopak k samotnému odběru někdy dojde pouze 1 % všech zapsaných.

Pacient, který má podstoupit transplantaci kostní dřeně, nemá jinou naději na uzdravení.

Každý čtvrtý nemocný nemá v registru dárce s potřebnou genetickou shodou, pomoz to vstupem do registru změnit.

Darovat lze dvěma způsoby: odběr punkční jehlou z pánevní kosti pod plnou narkózou nebo separací přímo z krve, což vypadá podobně jako darování krevní plazmy a nebolí to!

Pravděpodobnost nalezení shody mezi sourozenci pouze 25 %.

Úspěšnost transplantace je u dospělých cca 70 %, u dětí až 90 %.


Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*